CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. október 30., csütörtök 16:16


Karácsonyi Vásár és fesztivál - a díszkivilágított városban

Karácsonyi Vásár és fesztivál - a díszkivilágított városban

    A szándékok szerint valóságos fényözönbe borul majd a város a karácsonyi vásár és fesztivál idejére, amelynek ünnepélyes megnyitóját november 28-án a soproni Fő téren tartják. Az előzetes program szerint a polgármesteri köszöntőt követően egyetlen gombnyomással szeretnének az eddigiek húszszorosát is kitevő fényárba borítani a Hűség Városát a szervezők.
 

Kalmár István és Kiss István bíznak a soproni vállalkozók pozitív hozzáállásában 

    A november 28-december 23 közöti karácsonyi vásár és fesztivál helyszíne Sopron történelmi belvárosa – a Fő tér , a Templom utca, a Kolostor utca – lesz, ahol mintegy 30 faházban kínálják majd áruikat a vásározók.
    A Fő téren felállított színpadon pedig szórakoztató és kulturális műsorok zajlanak majd folyamatosan, amelyeknek része lesz a hagyományos Mikulás-napi, Hűség napi és városi karácsonyköszöntő rendezvény is. A történelmi borvidék nemes borai mellett művészeti csoportok, zenekarok is bemutatkoznak majd a rendezvényen, amelyet a Pro Kultúra Kht. szervez.

    Újdonságnak számít majd és a vásár sajtátságos hangulatának megteremtéséhez járul hozzá a Fő téri indulással és érkezéssel közlekedő városnéző kisvonat, amelynek útvonala követi az új díszkivilágítást. Ez a karácsonyi járat segítené a pályaudvarra érkező külföldi turisták vásár helyszínére való eljutását.
    A Megyeháza oszlopai közé dcember 1 és december 24 között naponként – fény- és hangjáték kíséretében – felfedett adventi naptárat helyeznek el.
    A gyermekeket játszóház, vetélkedők várják, valamint díjakkal jutalmazott karácsonyi futóversenye is sor kerül.

    Mindezekről a szervező, a KIss BVM Kft. nevében Kiss István vállalkozó számolt be a tegnap, a Városházán tartott sajtótájékoztatón, aki a szervezés eddigi tapasztalatairól is szólt. Hangsúlyozta a vásári helyekre elsősorban helyi vállalkozókat vártak, amihez a helyi kamara segítségét is igénybe vették.
    Elmondta a vásár akkor lesz sikeres, ha mindenki jól jár : a lakosság, a vásározó és a szervező egyaránt. Példaértékűnek nevezte a városvezetéssel, valamint az ÉDÁSZ-szal való együttműködést. Ez utóbbi a díszkivilágítás tervek szerinti megvalósulása miatt sem mellékes, amelyről már Kalmár István alpolgármester tájékoztatta a sajtót.

    Kalmár István elmondta: a karácsonyi vásár, fesztivál, és az ünnepi díszkivilágítás kérdésében az igények és az elképzelések találkoztak, hiszen több éves már a vásár iránti igény.

   A körülbelül 5 millió forintba kerülő rendszer kiépítésében a város számít a vállalkozók adokozó kedvére is, hiszen az ünnepi hangulat megeteremtése a helyi vállalkozók érdeke is - mondta az alpolgármester, aki hangsúlyozta: a Műemléki Felügyelet, továbbá a városi főépítész véleményét is kikérték a díszkivilágítás kérdésében, azért, hogy az a város hangulatához méltó módon valósulhasson az meg.
    Kalmár István bízik a vállalkozók támogatú szándékú anyagi segítségében – akiket a város levélben is meg fog keresni – annál is inkább, mert az egyszeri beruházást követően a továbbiakban a kihelyezés költsége már csak egyharmadát tenni ki a jelenleg szükséges összegnek.
Az érdekek közösek, ezért ha lehetősége szerint mindenki hozzájárul a megvalósításához, akkor siker is közös lesz.
    A Karácsonyi Vásár és fesztivál programját részletesen a Soproni Programajánlónkban olvashatják.
T.É.