CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2003. október 31., péntek 18:16


Télen újabb SARS járvány törhet ki


Télen újabb SARS járvány törhet ki




Ez év májusában Kínában betiltották az olyan vadállatok, mint a cibetmacska, a mosómedve, a sündisznó vagy a mókus emberi fogyasztásra való forgalmazását. Hongkongi tudósok ugyanis a SARS-vírushoz (Severe Acute Respiratory Syndrome, súlyos, akut légúti szindróma) hasonlót találtak ezekben a fajokban.

A humán esetben a betegség elsősorban a tüdőt támadja meg. Az fertőzött egyénnek magas láza lesz, fejfájásra panaszkodnak, száraz köhögést légszomj majd fulladás követi. A betegek mintegy 20-25 százalékánál tüdőgyulladás alakul ki.

Coronavírus Kínai tudósok az elmúlt időszakban meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy a SARS-vírus vagy egy hozzá szerkezetileg nagyon hasonló fajta, három emberi fogyasztásra is árult állatfajban is benne van, ezek a cibet, a mosómedve és a hód. Ezen állatok székletében, vizeletében és leheletében is nagy mennyiségű vírust találtak. Ezek az állatok mind húsevők, így más emlősök elfogyasztásával is fertőződhettek. A cibet jó patkányvadász hírében áll. A cibettel dolgozó emberek is pozitívnak bizonyultak antitestek jelenléte szempontjából.

Az utóbbi időben a piacokon újra feltűntek a fent felsorolt állatok. Engedélyt a hatóságok ugyan csak a tenyésztett állatokra adtak, mondván, azok ellenőrizhetők, nagy a valószínűsége azonban annak, hogy a forgalomban levők vadon befogott állatok.
Egy nemrégiben végzett tanulmányból az is kiderül, hogy az állatkereskedők 13 százaléka pozitív hordozó a SARS-antitest szempontjából.


Mindezért tehát fennáll a veszélye annak, hogy a télen újabb járvány törhet ki, mert a közhiedelem szerint a cibetmacska húsának fogyasztása véd a hideg ellen



Kép forrása: http://news.nationalgeographic.com/news/2003/04/0409_030409_sars.html



Nagy Árpád <narpad@sopron.hu>