CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. október 31., péntek 23:11


A munkavállalás jövője az uniós csatlakozás területén

FIDESZ-Akadémia: Őry Csaba tartott előadást

FIDESZ-Akadémia: A munkavállalás jövője az uniós csatlakozás tükrében
Őry Csaba tartott előadást

    Őry Csaba, a FIDESZ – frakció foglalkoztatáspolitikai műhelyének vezetője a FIDESZ-Akadémia rendezvénysorozat keretében tartott, a Munkavállalás jövője című előadását sajtótájékoztató előzte meg  a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ Petőfi termében.
    A téma szakértőjeként számon tartott politikus kitért a Parlamentben zajló költségvetési vitára, valamint a foglalkoztatottsági ráta aktuális állapotára is.
    Őry Csaba túlzottan optimistának tartja Murányi miniszter úr beszámolóját, mely szerint 228 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A FIDESZ -frakció nem tartja bizonyítottnak ezt az állítást, arra az érve hivatkozva, hogy országszerte egyre többen tartják bizonytalannak munkahelyüket.
    A közszférában történő leépítés, amely 7000 fő elbocsátását jelenti, a politikus véleménye szerint önkormányzati szinten további 30. 000 munkavállaló sorsát teszi bizonytalanná.
    A KSH negyedéves adatai a FIDESZ elemzői szerint alátámasztják azt az állítást, hogy a lakosság nagy része tart a munkahelyi leépítésektől, nem érzi magát biztonságban.
    Jelenleg hazánkban 230. 000 munkanélkülit tartanak számon. Mindez az aktív korú összlakosságra vetítve 5,6 - 5,7%-os munkanélküliséget jelent.( A korábban mért adatok 6,4 %--ról számolnak be, )
    A politikus szerint a jövő évi költségvetés - megalapozatlan volta miatt – kevés optimizmusra ad okot. A kiadható pénzösszegek jórész Európai Uniós pályázati forrásból táplálkoznak majd.
    A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy egyetlen uniós pályázati alapot sem sikerült eddig a csatlakozó országoknak teljes mértékben kimeríteni, a rendelkezésre álló keret 50-.60 %- os kihasználtsága a jellemző.
    Ennek fényében úgy tűnik, hogy a költségvetés legalább 40%-os hiánnyal indít 2004-ben - jelentette ki Őry Csaba.

H. E.