CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. november 01., szombat 22:29


Teljes holdfogyatkozás

Teljes holdfogyatkozás

A november 8-áról 9-ére (szombatról vasárnapra) virradó éjszaka folyamán teljes holdfogyatkozás lesz. Az esemény megfigyelésére a Stella Sopron bemutatót szervez a Harkai platón.

A 2003-as év rendkívül látványos csillagászati jelenségeinek záródarabjaként november 9-én hajnalban egy teljes holdfogyatkozást tekinthetünk meg. Hazánkból a fogyatkozás egésze nyomon követhető lesz (ellentétben a legutóbbi, május 16-i holdfogyatkozással, mikor a totalitás eleje tőlünk sajnos nem látszott).

Holdfogyatkozás csak teliholdkor alakulhat ki (vagyis mikor a Föld a Nap és a Hold között helyezkedik el), de akkor sem mindig. Ennek az az oka, hogy a Föld és a Hold pályája nem esik pontosan egy síkba (az eltérés kb. 5 fok). A fogyatkozás akkor következik be, ha a Hold a két sík valamelyik metszéspontjának közelében helyezkedik el (erre kb. fél évenként kerül sor).
Egy adott földrajzi helyről azonban nem minden alkalommal látható a jelenség, mivel égi kísérőnk pár óra alatt átvonul a Föld árnyékán.
A mostani fogyatkozás Európából (így hazánkból is), Nyugat-Afrikából és az amerikai kontinens keleti partvidékéről lesz teljes egészében megfigyelhető.

A jelenség már 8-án éjszaka elkezdődik. A Hold 23.15 perckor lép be a penumbrába (félárnyék), majd fél egy körül kezdetét veszi a részleges fogyatkozás (vagyis az árnyékba lépés). A totalitás mindössze 25 percig fog tartani. A holdfogyatkozás vége (a félárnyékból való kilépés) hajnali fél hatkor lesz.

A fogyatkozás adatai hazánkra:
Penumbrális fogyatkozás kezdete: 23:15:00
Részleges fogyatkozás kezdete: 00:32:21
Teljes fogyatkozás kezdete: 02:06:07
A fogyatkozás közepe: 02:18:23
Teljes fogyatkozás vége: 02:30:38
Részleges fogyatkozás vége: 04:04:24
Penumbrális fogyatkozás vége: 05:21:48

Az esemény szervezett megfigyelésére Sopronban a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja, a Stella Sopron jóvoltából kerül sor.

A bemutató kezdete: 23.20
Helyszín: Harkai plató

Az egyesület tagjai minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az eseményről bővebben a Magyar Csillagászati Egyesület Okkultációészlelő Szakcsoportjának honlapján olvashatnak:
http://okkultaciok.mcse.hu



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>