CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. november 03., hétfő 21:48


A Fidesz elsősegélycsomagjának soproni vonatkozásásai

Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjének egyéni módosító indítványai

A Fidesz elsősegélycsomagjának soproni vonatkozásásai
Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjének egyéni módosító indítványai

    A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség  több mint 1400 módosító javaslata között Dr. Szájer József Sopron és környéke választott országgyűlési képviselője több Sopront és környékét érintő módosító intítványt nyújtott be a jövő évi költségvetési tervezethez, amelyeket  a soproni Fidesz irodában tartott sajtótájékoztatón Dr. Molnár Ágnes választókerületi titkár ismertetett a sajtó képviselőivel.
    Dr. Molnár Ágnes kifejtette: a Fidesz elsősegély- és tükörcsomagnak részét képezik az országgyűlési képviselő azon egyéni módosító indítványai, amelyek halasztást nem tűrő, megoldásra váró intézkedések feltételeit teremtik meg Sopronban.

    

    A módosító indítványok között elsőként  a  Tűztorony megerősítése és hasznosítása, a belső terének kiállítások rendezésére is alkalmas kialakítása szerepelt, amely a város jelképe és  környezetének rendbetételével együtt 200 millió forintos forrásfedezetet igényelne.

    A fertőrákosi Barlangszínház, a régió kulturális életének egyik lehetséges meghatározó elemét képezi, amelynek a felújítása 300 milliós forrásigénnyel szerepel Dr. Szájer József  módosító javaslatai között.
    A Szent Mihály templom szerkezeti és műemléki állapotfelmérését elengedhetetlenül szükségesnek tartja az országgyűlési képviselő, amely mintegy 120 millióba kerülne.
    A város és a régió turisztikai jövőjét meghatározó Fertő tavi vízitelep fejlesztése 2 milliárd forintos összeggel szerepel a módosító indítványok sorában. A terület a világörökség része. A régió rekreációs igényeinek kielégítése, illetve a helyszín vízi határátkelőként való működtetése mellett az indítvány a kerékpárturizmus és sporthorgászat megfelelő körülményeinek megteremtését tűzi ki célul.

    Sopron  belső közlekedési gyűrűje műszaki előkészítését is szükségesnek tartja Dr. Szájer József, ezért 50 milliós forrásigénnyel, amely a városrehabilitációt, valamint a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe veszi Sopron belvároson keresztül haladó forgalmát szeretné megszüntetni.
    Az észak-nyugati gyűjtőút építése a Jereván lakótelep városrészt tehermenetesítését oldaná meg. A vonatkozó módosító javaslat a városrésznek a főúthoz való közvetlen kapcsolatát kívánja megteremteni 3 milliárdos költséggel.
    Az országgyűlési képviselő javaslatai között továbbá szerepel a Sopronon áthaladó vasútvonal süllyesztése, zaj- és rezgésvédelmi rendszerének műszaki előkészítése környzetvédelmi, valamint a lakosság egészségvédelmi szempontjainak figyelembevétel, mintegy 50 millió forintos szükséges pénzügyi fedezettel.
    A jelenleg ideiglenes helyen üzemelő soproni mentőállomás kérdése megoldatlan, amelyre központi költségvetési forrásokat kell biztosítani  (300 millió forintot)- véli Dr. Szájer József, aki ugyanakkor a menőtállomás és az ügyeleti helyzet végleges, együtt történő megoldását tartja szükségesnek.
    Szájer József egyéni módosító indítványai között szerepel egy hulladéklerakóhely és feldolgozó telep korszerűsítésére és bővítésére vonatkozó módosító javaslat, amely Sopron város hulladékgazdálkodásának korszerű megoldását javasolja olyan módon, hogy Sopron városa saját maga oldhassa meg hulladákgazdálkodását. A kapcsolodó hulladéklerakó működtetése önkormányzati tulajdonban kell hogy maradjon, a város gazdasági érdekeit is szem előtt tartva - fejtette ki a sajtótájékoztatót tartó Dr. Molnár Ágnes választókerületi titkár.

    A soproni vonatkozású módosító javaslatok részét képezik a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak, amelyeknek a 340,4 milliárd forintos pénzügyi fedezetét a takarékos államigazgatásból, valamint az infláció alultervezéséből származó többletbevételekben jelölte meg a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség.
    A Fidesz , valamint a Polgári Összefogás azt is reméli, hogy Sopron érdekében az MSZP-SZDSZ-es vezetés Dr. Szájer József egyéni módosító javaslatait maradéktalanul támogatja.

T.É.