CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. november 04., kedd 13:43


A fények játéka

A fények játéka

Október 31-én a Ferencvárosi Pincetárlat kiállító helyén Fénylő képek-transzparencia címmel nyílt meg Szőcs Géza soproni grafikusművész kiállítása. A képekről, stílusról, és kritikáról Nagy Gábor Munkácsy-díjas festőművész megnyitóbeszéde előtt és után a cyberpress.sopron.hu munkatársa beszélgetett a képzőművésszel.


- Hány éves munka gyümölcsei az itt kiállított képek?
- A legidősebb még ’96-ban készült. Az itt függő képek sajátossága, hogy két oldaluk van, amolyan zászlók. Körbe járhatóak, mindkét oldalukon meg lehet figyelni a fényeket, amelyek minden oldalon másként világítják meg e leveleket. Amolyan gótikus ablakok.

- Vagyis bármelyik oldalról nézhetjük a képeket?
- Igen és így szeretném bevonni a kiállított képek misztikájába a nézőt. Azzal, hogy mindkét oldalról meg vannak világítva, már nem olyan képek, amelyeket fel szokás rakni a falra. Hiszen ha valamelyiket például erős fénnyel átvilágítom, az teljesen szétesik, megváltozik. Tehát szinte mindenki a saját ízlésének megfelelően beállíthatja a képeket. Ezek a képek erről szólnak.

- A körbejárhatóság és a fények nagyobb térben jobban érvényesülnek.
- Természetesen a Műcsarnokban még többet lehetne játszani a fényekkel. Eredetileg az Orsolya templomban fölállított állványzaton szerettem volna kiállítani a lenyomatokat, ám az ottani atya nem egyezett bele.

- Egyedül találta meg a kívánt beállításokat?
- Vásárhelyi Antal grafikusművész – aki mellesleg a legnagyobb kritikusom is - segített képek megrendezésében. Együtt sikerül megtalálni a szerintünk helyes beállításokat.

- Foglalkozik azzal, hogy mennyien jönnek el egy-egy kiállításának a megnyitójára?
- Nem. Nnem érdekel, nem szeretem az ilyen fóbiás dolgokat. Régen sem foglalkoztam ezzel. Az a fontos számomra, hogy a barátaim eljöjjenek, és azt tapasztalom, hogy mind a hely, mind az időpont tökéletesre sikeredett.

- A kritikusok, vagy a pályatársak a keményebb bírálók?
- A művészek, sokkal kritikusabbak a másik alkotásaival szemben, mint a kritikusok. Ezért nagy elismerés, ha minél több művész nézi meg a kiállításom.

- Egyszer azt nyilatkozta egy művésznek nem szabad kereskedőnek lenni.
- Azóta is ezt vallom. Természetesen meg lehet vásárolni a képeimet, ezelől soha sem zárkóztam és zárkózom el, de nem ez áll a középpontban. Azt viszont fontosnak tartom, hogy kinek adom oda a képem.
Azért hogy könnyebb legyen az élet, nekem is van úgymond polgári foglalkozásom, a tanítás. Szeretnék valamennyi tudást átadni a gyerekeknek. Felmerülhet a kérdés, minek tartom magam? Elsősorban embernek.

- A képeit előre megtervezi?
- Rétegesen alakulnak ki a képeim, folyamatosan épülnek, leginkább egy vár építéséhez hasonlítanám az egész folyamatot. Mindig tudom mit szeretnék a végén viszontlátni.

- Vannak korszakai?
- Nem azt mondanám, hogy korszakok. Inkább a fakó a deres és a fekete között választok, mint a lovak között; ha érzem, hogy az egyik fárad, akkor átülök a másikra.

Szőcs Géza kiállítását december 12-ig nézhetik meg az érdeklődők a Ferencvárosi Pincetárlat kiállítóhelyén. (Budapest, IX. kerület, Mester utca 5.).

Stöckert Dávid

Kapcsolódó cikkek, hírek, oldalak:

Szőcs Géza virtuális kiállítása
 

Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművészek az Erdélyi Házban (2001)
Grafikusok a toronyban Magyar Mónika és Szőcs Géza kiállítása (1999)
Grafikai kiállítás a Műcsarnokban - soproni résztvevőkkel   (2001)
Az Országos Grafikusművészek Szövetségének Groteszk-pályázat díját nyerte el Szőcs Géza
Szőcs-grafikák
Műhelymunkák a Toronygalériában
Szőcs Géza győri tárlata
A Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesülete...
Megyei Őszi Tárlat nyílt a Festőteremben - Átadták a díjakat
XVI. Soproni Őszi Tárlat 
Négyen az AMI-ban.Meg az ötödik