CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. november 04., kedd 19:30


A hulladékgazdálkodásról , a Soproni Városüzemeltetési Kft. szétválasztásáról

Városházi sajtótájékoztató

Városházi sajtótájékoztató
A hulladékgazdálkodásról , a Soproni Városüzemeltetési Kft. szétválasztásáról
 
    Az októberi rendkívüli közgyűlés két napirendi pontjához kapcsolódóan a  hulladékkezelés és -hasznosítás kérdése, valamint a Soproni Városüzemeltetési Kft. átalakítása tárgyában tartott ma sajtótájékoztatót Kalmár István alpolgármester a soproni városházán.

Kalmár István alpolgármester

    Az alpolgármester a hulladékgazdálkodás kérdése előzményeire utalva ismertette: a város vezetése lehetőséget szerzett a győri projekthez való kapcsolódásra, egy több milliárdos forrás megszerzésének lehetőségével együtt.
    A város önkormányzata október 30-i rendkívüli közgyűlésén hozott két döntéssel kapcsolatban az alpolgármester felháborítónak nevezte azt, hogy míg a kisebbik elenzéki erő, a Szövetség Sopronért Egyesület, belátva azok fontosságát támogatta, addig a Polgári Összefogás ,,nem"-mel szavazott.

    Kalmár István elmondta: ahhoz, hogy Sopron város csatlakozhasson a győri projekthez, a környező kistelepülésekkel konzorciális szerződésre kell lépnie, amely célból december 15-ig a környező falvak településeinek egyenként is el kell fogadniuk a konzorciális szerződésben foglaltakat. Ezért az idő sürget. A Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. a feladat elvégzésére jó szakérői csapat - vélte az alpolgármester.
    A hulladéklerakó vonatkozásában a két potenciális település közül az egyik nemleges válasza, valamint a másik nyitottan hagyott lehetősége mellett döntött úgy Hruby József alpolgármester, hogy az előterjesztést a rendkívüli közgyűlésen, módosított tartalommal beterjeszti.
    Ugyanakkor Kalmár István arra is felhívta a sajtó figyelmét, hogy a 2003. augusztus 28-i közgyűlésen a város hulladékkezelésének és hasznosításának hosszú távú koncepciójával kapcsolatosan több olyan – a Polgári Összefogás frakciója által is támogatott –  határozat született, amelyeket az október  30-ai közgyűlésen a jobboldal már nem támogatott. nevezetesen a Győr Megyei Jogú Város által elkészített projekthez való csatlakozás, valamint a Technoplus az EU által támogatott  hulladékkezelési alternatívákat bemutató közgyűlési előterjesztéseket.

    Kalmár István hisztériakeltésnek nevezte azt, hogy  a Fidesz a szakmai jellegű kérdést politikai síkra terelte. A népszavazással való fenyegetőzés mellett nem kis szerepe van a jobboldanak abban, hogy a a szemétlarakó-ügyben Fertőszentmiklóson  ,,nem" döntés   született - jelentette ki a politikus, aki elengedhetetlenül fontosnak tartja, hogy a város hulladékgazdálkodását akár több évtizedre megoldó, megfelelő megoldás szülessen.

    A Soproni Városüzemeltetési Kft. (SVÜ Kft.) szétválasztásával kapcsolatosan Kalmár István kifejtette: A cég jelenlegi tulajdonosa a város, amelynek a szándéka az, hogy a SVÜ Kft.átalakításával továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradó céget hozzon létre. Az átalakítás, tulajdonképpen egy szétválasztás, hiszen egy korábbi, a hulladéktörvényhez kapcsolódó kormányrendelet értelmében a különböző tevékenységek közötti – a ma még létező – keresztfinanszírozást meg kell szüntetni.
    Kalmár István azt is hangsúlyozta: elsősorban a hulladáklerakó kapcsán is célszerű, hogy egy olyan cég üzemeltesse azt, amely tiszta élesen körülhatárolható állapotokat mutat. Egy racionálisabban, gazdaságosabban működő gazdasági társaságot szeretnének, amellyel  akár Csepreg, valamint a környékén lévő önkormányzatokkal közösen létrehozandó cégként, akár a fertőszentmiklósi területhez kapcsolódóan létrehozandó közös cégként megoldaná a szemétszállítás és szeméttelep üzemeltetését, amire a SVÜ Kft. berkein belül nincs lehetőség.
    Az alpolgármester, aki hangsúlyozta a SVÜ Kft. átalakításával egyrészt a leendő közös hulladékcég megalakítását készítik elő, ami az EU- pályázat miatt fontos, másrészt a törvényi feltételnek való megfelelést teremtik meg. Hozzátette jelenleg a cég több feladata ellátása veszteségesen történik, ezért a közeljövőben egy, a munkaerőt, valamint a kapacitást észszerűbben felhasználó rendszer működtetését tervezi a város.

T.É.