CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. november 07., péntek 22:59


Sopron esélyei - együtt MSZP-s és Fideszes kezekben?

Szájer: módosító indítványai milliárdokat hozhatnak Sopronnak

Sopron esélyei - együtt MSZP-s és Fideszes kezekben?
Szájer: módosító indítványainak megszavazása milliárdokat hozhat Sopronnak

- Milliárdok jöhetnek Sopronba, amennyiben a jövő évi költségvetéshez kapcsolódó indítványait elfogadják - jelentette ki Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, a parlament alelnöke a soproni városháza képviselői irodájában tartott Sopron esélyei című sajtótájékoztatóján.

,,Ha már az MSZP politikusai nem tudták elérni, hogy a Sopron számára fontos tételek részét képezzék a jövő évi költségvetésnek, akkor én módosító indítvánnyal – az ellenzéki politikusok eszközével – szeretném Sopron és polgárai érdekében ezt elérni. Tulajdonképpen a soproni szocialista önkormányzatot – amely az általa remélt pénzforrásokhoz nem jutott hozzá – segítem abban, hogy választási ígéreteit betarthassa." - mondta a képviselő, hozzátéve:

- MSZP-s képviselőként Sopron érdekében Kránitz László is sokat tehet, úgy, hogy a Sopront érintő módosító indítványokat maga is támogatja, sőt Sopron ügyének még hoz legalább tíz szavazatot a baloldalról.
Szájer József egyúttal arra is kéri a soproni polgárokat, hogy lehetőleg keressék meg szocialista képviselőjüket, hogy a város érdekét szolgáló módosító indítványokat támogassa. ,,Én a város érdeke ellen soha nem szavaztam, bízom benne, hogy ezt a jó soproni szokást a többi képviselőtársam is tartani fogja". - jelentette ki Szájer József, hozzátéve:
- Én bármilyen olyan indítványt, amit a szocialisták Sopron érdekében nyújtanak be, támogatom; sőt tudom hozni a Fidesz és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának valamennyi szavazatát. Kránitz Lászlónak csak tízet kell Sopron érdekében szereznie."
    Szájer József sajnálatát fejezte ki azért, hogy a soproni MSZP-s képviselő nem pozitív módon viszonyult a módosító indítványokhoz, hiszen mind mondta: ,, a város több millió forintos költségvetési forrásáról van szó, amelyekkel kapcsolatban kormánypárti politikusként el kellett volna érnie, hogy az érintett minisztériumokkal és tárcákkal való közvetlen konzultációval a költségvetési tervezetbe bekerüljenek."
    Emlékeztetett az Orbán-kormány idején Sopronba áramlott több milliárdos támogatásokra, és arra, hogy ezek mellett a Fidesz-kormány politikusaként sikerült megváltoztatni a korábban Sopronnal – ,,mint gazdag várossal" – szemben kialakított diszkriminációt. A kórház-rekonstrukció, a szociális bérlakások építése, a regionális vízmű ügye, a Vendéglátó Szakképző Iskola támogatáse; továbbá a Konferencia és Kulturális Központ 400 milliós, a Művészeti Iskola 426 milliós támogatása mellett Dr. Szájer József emlékeztetett a soproni szennyvíztisztító ISPA pályázaton keresztüli támogatására, a Sopron-Fertőrákos közötti kerékpárút, a Győri úti körforgalom, a stadionrekonstrukció, a líceumi tornaterem, a műemlékvédelmi pályázatokon nyert pénzekre, valamint a felajánlott, de a város által el nem fogadott mentőállomás kialakításának, jelenleginél lényegesebb olcsóbb megoldására, és további, vállalkozók, szervezetek 456 millió forintos vissza nem térítendő pályázati támogatására.
    A politikus felsorolta a múlt pénteken a Magyar Országgyűlésnek benyújtott módosító indítványait, amelyekről a soproni választópolgárokat kellő időben igyekezett értesíteni, ezért az első munkanapon Dr. Molnár Ágnes választókerületi titkár útján azokat a helyi sajtóval.

    Szájer József kifejtette a polgármesterrel és a soproni képviselőcsoporttal való többszöri konzultációt követően tisztában van a város megoldásra váró problémáival és azzal is, hogy a város nagyon rossz gazdasági helyzetben van. Források hiányában nehéz a kibontakozás, éppen ezért szeretne plusz forrásokat, plusz lehetőségeket a város számára.

    A Hűségkúttal kapcsolatban kialakult méltatlan vitát is érintette az országgyűlési képviselő, emlékeztetett arra, hogy a ,,kifizetetlen számla ügyében" a mindenkori magyar kormány határozatban vállalt felelősséget annak a kifizetésére; a szocialista kormány egyébként is vállalta, hogy a korábbi kormány által vállalt kötelezettségeket kifizeti.

    Dr. Szájer József beszámolt arról is, hogy a soproni országgyűlési képviselőkből alakult képviselő csoport ülését a jövő hét utáni hétfőre hívta össze, amely alkalommal ünnepség keretében a népszavazás évfordulójáról is megemlékeznek. Kérdésre válaszolva kifejtette: azt, hogy a képviselő csoport már nem is működik valószínűleg olyan mondja, aki a meghívás ellenére az üléseken nem vett részt.

T.É.