CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. november 12., szerda 01:10


10 millió forint Hiller István miniszteri keretéből Sopronnak

A Soproni Szemlét, a Deák-szobrot, és a város kicsinosítását támogatja a tárca

10 millió forint Hiller István miniszteri keretéből  Sopronnak

,,A takarékosság és az építkezés évében a kormány elkötelezettsége érződik a kulturális tárca és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma iránt a költségvetés tervezetén" - jelentette ki Hiller István kultuszminiszter Sopronban.

Kalmár István az MSZP soproni szervezetének alelnöke, Hiller István miniszter, Kránitz László országgyűlési képviselő

A kormány által beterjesztett költségvetési javaslat azt tartalmazza - fejtette ki a politikus –, hogy a kulturális tárca költségvetése valamivel több mint 20 %-kal emelkedik 2004-re. A 2003-as 64,1 milliárd forinthoz képest, 2004-ben a javaslat szerint 77,8 milliárd forintos keretet jelent a változás.
A vidékfejlesztés és kiemelten a megyei jogú városok a kultúfejlesztése a magyar közművelődés, egyik meghatározó kérdései lehetnek - mondta Hiller István, aki soproni mivoltát, illetve a város érdekét is.felvállalva, továbbá a csatlakozás évéhez kapcsolódó változásokra való tekintettel Sopron kulturális életéhez 10 millió forinttal szeretne hozzájárulni. Hiller István a minisztériumi, a kultuszminiszteri keretből a városnak szánt összeget konkrét célokra ajánlotta fel.
A Soproni Szemle, az ország egyik legszínvonalasabb helytörténeti folyóirata fejlesztésére, kiadására, még színvonalasabbá tételére 2 millió forintot szánt a kulturális miniszter.
A politikus elmondta: Nagy híve Deák Ferencnek, akinek emlékét Sopron mindig is őrizte névválasztásában, és gondolkodásában is. Ezért a Deák-szobor felállításához szintén 2 millió forinttal kíván Hiller István miniszteri keretéből hozzájárulni.
A kultuszminiszter kifejtette: fontosnak tartja, hogy a május elsejei csatlakozást a város megfelelően, külső megjelenésében is  felkészülten, megszépülve várja, ezért a közterek, a parkok megtisztítására, megújulására szánja a keretből fennmaradó hatmillió forintot.
A miniszter a környezetkultúrát a 21. század egyik meghatározó ismérvének tekinti, ezért a soproni önkormányzatot arra kérte, hogy a kulturális miniszter fSopron szobrait, köztereit, parkjait tegye szebbé, tisztává a valódi történelmi ,,új év kezdetén" a csatlakozás pillanatában és az azt követő időszakban.
Kránitz László országgyűlési képviselő mindezekhez hozzáfűzte: Sopron, az ország Nyugati Kapuja egy nagy rendezvénnyel készül köszönteni az uniós csatlakozást, amely célt segíti a miniszteri felajánlás is.
A Barlangszínház sorsára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki a miniszter: A kulturális turizmust az ország egészében fejlesztendőnek látja. Hozzáfűzte: Több területen nem vagyunk még azon a szinten, mint amire adottságaink lehetőséget biztosítanának. A fertőrákosi Barlangszínház nem önmagában véve színházként fontos, hanem a kulturális turizmusnak jelenti egy igazi vonzerejét. Hiller István – mint mondta – szívesen ajánl tárgyalásokat az érintett önkormányzatoknak, beleértve a megyét és a régiót is, annál is inkább, hogy néhány hónappal ezelőtt, ittjártakor a kulturális turizmusról, és Magyarország első kulturális régiójaként a Dunántúlról esett szó.
Kijelentette: Készen áll arra, hogy miniszterként is segítse a Barlangszínház ügyét, bár hangsúlyozta: egyedül a minisztérium nem tudja és nem is kívánja ezt megtenni, de partnerekkel együtt megoldhatónak tartja a Barlangszínház ügyét.

Újságírói kérdésre válaszolva Kránitz László kifejtette Szájer Józsefnek a 2004. évi  költségvetéstervezethezhez benyújtott, a Barlanszínház ügyét is érintő módosító indítványai ,,a valóságtól elrugaszkodottak", azokat – mint már nyilatkozta – az elmúlt négy évben kellett volna a politikusnak megvalósítania. Az MSZP minden energiájával azon lesz, hogy a kulturális miniszter segítségével a Barlangszínházat is felújítsák - jelentette ki Kránitz László.
,,Szisztematikus építkezés és rendszerszerű gondolkodás van, nem hirtelen ugrások és nem csodák" - mondta Hiller István, aki hozzáfűzte: a kormány az egyértelműen megvalósítandó tervekkel foglalkozik.