CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. november 12., szerda 15:12


Az Ikva Rádió hírei


Ma 0 órától ismét munkabeszüntetést tartanak az osztrák vasutasok. A sztrájkot szervető szakszervezet vezetői még nem tudják, meddig nem járnak a szerelvények nyugati szomszédunknál, de, miután eddig nem vezettek eredményre a tárgyalások az ÖBB vezetésével, 2 napig biztos tart a munkabeszüntetés. A vasutasok azért sztrájkolnak, mert 2010-ig takarékossági programot és 12 ezer dolgozó munkahelyének megszüntetését hirdette meg az osztrák vasút.

Magyarország gazdasága már része az Uniónak, ugyanakkor a stabilitás szempontjából lényeges a jövő májusi csatlakozásunk- hangsúlyozta Lámfalussy Sándor professzor tegnap Sopronban. Az Európa-hírű gazdasági szakember a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karától vehetett át Tiszteletbeli Doktor elismerést.

Folytatja szereplését az Euroligában az Euroleasing-Orsi Sopron női kosárlabdacsapata. A Soproni alakulat ma(szerda) a francia Aix-en Provence otthonában szerepel.

Nyugat-Magyarországon elsőként, Sopronban, az Erzsébet Kórházban dr.Váczi Gábor ortopédsebész professzor vezetésével, újfajta műtéti eljárás alkalmazását kezdték meg. Az Egyesült Államokban kidolgozott technika a csípő-és térdizületi protézisre várók körében csökkentett sebészeti feltárást és gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé.

Ma 18.00 órától rendkívüli közgyűlést tart városunk képviselő testülete. A városatyák két napirendi ponról tárgyalnak: a SOTÁV KFT privaticációjának határidő módosításáról és a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület alapszabályának módosításáról.

A soproni hulladékkezelés jövőjéről tartandó nyílt vitára hívta ki a soproni városvezetést a városatyák Polgári Összefogáshoz tartozó csoportja. A Polgári Összefogás soproni önkormányzati frakciója támogatja a hulladéklerakó és hulladékgazdálkodási beruházás mielőbbi megkezdését és a győri Eu-programhoz való csatlakozást.

Évek óta probléma Sopronban a jégpálya ügye, illetve esetleges műjégpálya kialakítása. A városvezetés most tárgyalásokat kezdett egy budapesti céggel, műjégpálya építéséről. A megbeszélések egyelőre kezdeti stádiumban, a helyszínkeresésnél tartanak.

Közös régészeti program kidolgozásán fáradoznak magyar és osztrák szakemberek. A program, mely egy napos túrát kínál majd az érdeklődőknek, a "Közös Európai Kultúrtörténeti Utak" része lesz. A nap első felében a rekonstruált schwarzenbachi kelta települést, délután a soproni erdőkben most rekonstruálás alatt álló Várhelyt tekinthetik majd meg a túra résztvevői.

Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, és a Deák-Év rendezvényeinek részeként szobrot kap Sopronban Deák Ferenc. A szobor avatása december elején várható a Deák téren, az I. Világháborús emlékmű szoborcsoportjával szemben.

Éleslövészet: Harkai katonai lőtéren november hónapban az alábbi napokon 12-13-18-19-20-án naponta 8.00-13.00 óráig