CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. november 12., szerda 23:57


A nyílt vitáról a Fidesz és a Polgári Összefogás

,,A rendszerváltás utáni vitanormákkal kell megtisztelni a soproniakat'

A nyílt vitáról a Fidesz és a Polgári Összefogás
,,A rendszerváltás utáni vitanormákkal kell megtisztelni a soproniakat"

- A nyílt vita a demokrácia gyakorlásának egyik formája, amely a város polgárainak tájékoztatását szolgálja, biztosítja azoknak a szakmai érveknek a felvonultatását és az érintettekkel való megismertetését, amelyek egy-egy döntést indokolttá tesznek. A nyílt színen történő döntések megismerése minden sopronit megillet, és hozzájárul ahhoz, hogy a város számára a lehető legjobb döntés szülessen - fejtette ki Ivanics Ferenc elnök és Abdai Géza frakcióvezető külön-külön is a Fidesz irodában tartott mai sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: a város polgárainak joguk van tudni, hogy egy-egy döntést milyen egyeztetések előztek meg.

Abdai Géza és Ivanics Ferenc

    Elmondták A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Soproni Szervezete és a Polgári Összefogás soproni képviselői minden lehetőséget kihasználnak arra, hogy Sopron lakosságát az őket érintő kérdésekben tájékoztassák és remélik, hogy a nyílt szakmai vitára való kihívásukat a városvezetés elfogadja.
    Kifejtették: Véleményük szerint, amennyiben az 1994-98 -as ciklusban a város későbbi életére súlyos következményekkel járó döntések meghozataluk előtt megfelelő  nyilvánosságot kaptak volna és azok nem zárt szobákban születtek volna meg, akkor a város nehéz helyzete is elkerülhető lehetett volna. A tájékoztatás és a tájékozódás joga mindenki megillet - szögezte le Abdai Géza.
    A politikus elmondta: A Fidesz és a Polgári Összefogás a városvezető koalíció döntéseivel kapcsolatban több fórumon kifejtett véleményére nem logikus, érdemi válasz érkezett, hanem csúsztatásokkkal teli és a Fidesz elleni kirohanásokat tartalmazó, amelyket a Fidesz határozottan visszautasít.
Abdai Géza sorban cáfolta és utasította vissza az MSZP november 6-i sajtótájékoztatóján elhangzottakat. kifejtette: az ipari parkot egy (később kirúgott) befektetővel való megegyezés előtti stádiumban ,,kapta meg az új városvezetés", a Hűségkút számláját kiegyenlítendő, az utolsó fillér is megérkezett a város kasszájába, az ISPA pályázattal kapcsolatos megjegyzés pedig a projekten éjt nappá téve dolgozó szakemberekre nézve sértő, ami valóságos felháborodásukat váltotta ki.
    A Polgári Összefogás azt is nehezményezte, hogy a nyílt vitával kapcsolatos, az alpolgármesternek címzett  levelet a sajtón keresztül miért a polgármester válaszolta meg. A Fidesz-Polgári Szövetség és a Polgári Összefogás frakciója egyetért azzal, hogy ,,nincs szükség kiabálásra", de határozottan állítják: a nyílt vita, amelyben a város polgárai megismerhetik azokat az érveket, amelyek egy-egy döntést indokolttá tesznek, fontos.
    Ivanics Ferenc kifejtette: a bizottságokban elfogadott szakmai döntéseket a városvezető koalíció sorozatosan figyelmen kívül hagyja. A jelenlegi soproni folyamatok a rendszerváltás előtti időket idézik, amikor néhány ember zárt ajtók mögött döntött fontos kérdésekről - mondta az elnök.
    Abdai Géza a továbiakban Szájer József elmúlt négy évbeli képviselői tevékenységével kapcsolatban kijelentette: Szájer parlamenti munkája kiemelkedően eredményes volt. Az Orbán-kormány idején létrejött megvalósítások felsorolása között: a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, a Művészeti Iskola, a szennyvíztisztító beruházása, a Sopron-Fertőrákos kerékpárút, a 84-es út korszerűsítése mind a Szájer József munkájához kötődik. Továbbá a határhoz vezető út kiszélesítése, a Kossuth utcai bérlakások, a stadionrekonstrukció beindítása, a kórházrekonstrukció szintén azt bizonyítja, hogy országgyűlési képviselőként Szájer József mindent megtett városáért - mondta Abdai Géza.
    Ivanics Ferenc végezetül hangsúlyozta a Fidesznek a  város előbbrejutása mindennél fonosabb, ezért a szakmai szempontok alapján megvitatott és meghozott döntések meghozatalában, a demokrácia elveinek érvényesülésével a városvezetés partnerei szertnének lenni.

T.É.