CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. november 13., csütörtök 14:55


Az Ikva Rádió hírei

Pedagógiai konferenciát rendeznek nyelvtanárok részére Sopronban, két napon keresztül a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Az "Európáról a katedrán-európai dimenzió a nyelvoktatásban" címû szakmai program holnap /nov.14./ délutántól zajlik városunkban.

Tegnap /nov.12./ rendkívüli közgyûlést tartott városunk képviselõ testülete. A városatyák két napirendi ponról tárgyaltak: a SOTÁV KFT privaticációjának határidõ módosításáról és a Fertõ-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület alapszabályának módosításáról. Mindkét elõterjesztést elfogadták, ugyanakkor egy harmadik kérdésrõl, mely a nagycenki önkormányzattal való együttmûködésrõl szólt, nem tárgyaltak a képviselõk. A hévíz kút közös létesítéséhez kapcsolódó elõterjesztést ugyanis késve kapták meg.

Tegnap /nov.12./ sajtótájékoztatót tartott Ivanics Ferenc, a FIDESZ polgári párt soproni elnöke. Visszautasította Kránitz Lászlónak a november 7-i Kisalföldben megjelent nyilatkozatát. Nehezményezte, hogy a hulladékkezelõ építéséról szóló nyílt vitát nem sikerült megvalósítani és leszögezte: a demokrácia velejárói a nyílt viták.

Hazánk többi városához hasonlóan Sopronban is megrendezik a Hajléktalanok Éjszakáját holnap /nov.14./ 18.00-tól 220.00 óráig a Fõ téren. Forralt bort, teát és pogácsát kapnak a rászorulók.

Vámügynõkségek és Vámközremûködõk Magyarországi Szövetsége rendezésében Vámszakmai napokat tartanak november 16-18 között Sopronban./ helyszín: Hotel Sopron / Fövényverem u. 7 /

Folytatta szereplését az Euroligában az Euroleasing-Orsi Sopron nõi kosárlabdacsapata. A Soproni alakulat tegnap(szerda) a francia Aix-en Provence otthonában szerepelt és 71-47-re kikapott.

Évek óta probléma Sopronban a jégpálya ügye, illetve esetleges mûjégpálya kialakítása. A városvezetés most tárgyalásokat kezdett egy budapesti céggel, mûjégpálya építésérõl. A megbeszélések egyelõre kezdeti stádiumban, a helyszínkeresésnél tartanak.

Közös régészeti program kidolgozásán fáradoznak magyar és osztrák szakemberek. A program, mely egy napos túrát kínál majd az érdeklõdõknek, a "Közös Európai Kultúrtörténeti Utak" része lesz. A nap elsõ felében a rekonstruált schwarzenbachi kelta települést, délután a soproni erdõkben most rekonstruálás alatt álló Várhelyt tekinthetik majd meg a túra résztvevõi.

Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, és a Deák-Év rendezvényeinek részeként szobrot kap Sopronban Deák Ferenc. A szobor avatása december elején várható a Deák téren, az I. Világháborús emlékmû szoborcsoportjával szemben.

Éleslövészet: Harkai katonai lõtéren november hónapban az alábbi napokon 13-18-19-20-án naponta 8.00-13.00 óráig

Tovább tart az osztrák vasutasok általános sztrájkja. A tegnap /nov.12./ kezdõdött munkabeszüntetés miatt meghatározatlan ideig szünetel a vonatforgalom Ausztriában.

A GYSEV a saját osztrák vonalán négy kivétellel, minden vonatot kölekedtet Sopron és Neufeld között. A soproni pályaudvarról 04.15-kor, 05.39-kor, 06.26-kor, 20.43-kor azonban nem indul vonat Neufeldbe. A vonatok, három kivétellel Fertõszentmiklós és Bad Neusiedl am See között is közlekednek. Információ: 517-156.