CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lapszemle

2003. november 13., csütörtök 23:43


Lapszemle 2003. november 13.

Prizsban az j szocilis vilgrendrl
Monbiot, Albert, Neale: mi a teend?
Npszabadsg Szerz: Bihari Lszl

Prizsban, a msodik Eurpai Szocilis Frumon mr tbbet beszlnek a jvrl, mint tavaly, Firenzben. A globalizcikritika vilgszerte ismert szemlyisgei, George Monbiot, Michael Albert s Jonathan Neale az ENSZ, a nemzetkzi intzmnyek s a pnzgyi rendszer reformjt srgettk, s egy j, a munkahelyekre alapul demokrcia-modellt vzoltak fel, lnyegben jralesztve a tancsrendszer tlett. Az Eurpai Szocilis Frum mg nhny hnapon bell Eurpa legnagyobb szakszervezetei is felsorakozhatnak tmogatkknt - nyilatkozta a Npszabadsg Online klntudstjnak Neale.
 
Nagy Britanniban a kormnyprt s az ellenzk trekvsei kztt alig van klnbsg, ami nem csoda: a nagy krdsek globlis szinten dlnek el, nem a helyi parlamentekben - mondta George Monbiot, a The Guardian publicistja, aki szerint az igazi vltozst globlis mretekben kell beindtani. De mirt is kellenek vltozsok?

Monbiot a pnzgyi rendszer fenntarthatatlansgt egy pldval jellemezte: aki erdt vesz, annak azzal kell szmolnia, hogy a fk vente csak nhny centit nnek. Ha ugyanezt a vagyont a pnzpiacon fekteti be, nagyobb haszonhoz jut. Ezrt elbb-utbb ki kell vgatnia az erdt, s el kell adnia. Mivel a pnz elrtktelenedik, amikor nem dolgozik, mindenki arra knyszerl, hogy a lehet legjobb hozammal fektesse be a vagyont. Ez a logikja a folyamatos nvekedsi knyszernek, amely a termszet teljes lerombolshoz vezet - rvelt a brit lap munkatra.

Ugyan a nemzetkzi pnzgyi intzmnyeket - mint a Vilgbank vagy a Nemzetkzi Valutaalap - antidemokratikusnak nevezte, ahol a dnts a legnagyobbak kezben van. A szegny orszgok soha nem jhetnek ki az adssgvlsgbl, de ppen az adssg lehet az a fegyver, amivel megdnthetik ezt a vilgrendet - mondta Monbiot. Ha nem fizetnek, sszedl az egsz. Az j globlis rendet a brit szakrt a gazdasgi egyenltlensgek felszmolsval kezden, s mint mondta, az is kvnatos, hogy egyes orszgok ne rendelkezzenek arnytalanul nagy politikai hatalommal.

A nemzetkzi egyezmnyeket mindig mosolyogva ktik, de katonai vagy gazdasgi erflnyre tmaszkodva - magyarzta George Monbiot.

A demokrcit a munkahelyeken kell kezdeni

Jonathan Neale, a brit Globalise Resistance munkatrsa s Michael Albert, az amerikai ZNet alternatv lap szerkesztje Prizsban egyarnt gy foglalt llst, hogy be kell vezetni a demokrcit a munkahelyeken, amelyek ma vilgszerte merev, diktatrikus rendre plnek. Vannak demokratikus vlasztsok Nyugaton s msutt is, de nincs demokrcia a munkahelyeken - magyarzta Neale, aki szerint az ember az lete nagy rszt diktatrban tlti, a munkahelyn, amit mi sem illusztrlja jobban, mint az, hogy sokan szinte belebetegednek, amikor szabadsgrl vissza kell trnik

Msrszt attl kell rettegni, hogy az ember elveszti az llst. Ma minden fldrszen ettl szoronganak az alkalmazottak - mondta a brit aktivista, aki szerint az els lps: legyenek a vezetk vlaszthatak. Neale nem csak a cgek vezetst bzn a munkahelyi kzssgre, hanem a vrosokat is olyan tancsok kezbe adn, amelyekbe munkahelyekrl s laknegyedekbl deleglnnak kpviselket a vlasztk az ltaluk ismert kollegk, szomszdok kzl.

Nem az a krds, hogy mit fogunk csinlni, hanem az, hogy mikppen dntnk - mondta Neale, hozztve, hogy nyilvn hatalmas vitk lesznek a jv gazdasgi s politikai rendszerrl, s ennek az eredmnyt ma mg senki nem lthatja elre, de nem is ez a lnyeg, hanem az, hogy ez a vita s a dntsi  folyamat legyen demokratikus.

A NOL rdekldsre Neale elmondta, hogy Prizsban intenzv trgyalsok folynak a kontinens legnagyobb szakszervezeti tmrlseivel. Egsz Eurpra kiterjed, sszehangolt tntetst terveznek, valsznleg a kzszolgltatsok privatizcija ellen tiltakozva. Krdses, hogy erre mikor kerl sor, de nem valszn, hogy sokra. Ennek hatsra nyilvnvalan rengeteg csoport s rengeteg ember fog csatlakozni a mozgalomhoz - mondta bizakodan az aktivista.

Szocializmus mskppen

Nevezheted akr szocializmusnak, akr rszvteli demokrcinak, a lnyeg az, hogy nem a knai vagy a kubai modellre gondolunk - mondta Michael Albert, aki szerint a szocializmus eddig megvalsult formira soha nem volt jellemz a demokrcia.

Albert is a munkahelyek talaktsban ltja a jvt: az gynevezett rszvteli gazdasgi modellben mindenki annak arnyban kapn a fizetst, hogy mennyit dolgozik, nem pedig aszerint, hogy mekkora hatalma van vagy mennyire tudja kihajtani a teljestmnyt a tbbiekbl. Mint az amerikai szakrt mondta, a mozgalmaknak ugyanolyan demokratikus modell szerint kell mkdnik, mint amilyen vilgot akarnak.
 
Az eladsok vgn a hallgatsgbl tbben aggodalmuknak adtak hangot, hogy egyrszt mindezt nehz lenne kiharcolni, msrszt sokan msfajta modellt tartannak helyesnek, mint az eladk. Erre George Monbiot gy reaglt, hogy semmikppen nem kell egyetrtenik, ppen ez teszi ezt a mozgalmat mss, mint ami a szocializmus volt: itt termszetes a sokflesg s a vita.
 
Msok ktsgbe vontk, hogy erszak nlkl el lehet venni a mai elit befolyst s vagyont, amire Jonathan Neale gy reaglt, hogy ppen ezrt kell megnyerni a hadseregeket mindentt. Ennek mdja pedig az, hogy akkora tmegeket kell a mozgalomnak maga mg lltania, hogy a katonk ebbl lthassk: a sajt csaldjukra fognak lni, ha lnek."sznes tintkrl lmodom" - rszerek s rajzeszkzk killtsa
www.hirtv.net

A ltogat egy rszer-kereskeds portljn keresztl lp be a killtsba. A portl cgrn a "Staedtler gyr magyarorszgi lerakata: Busa Jnos" felirat szerepel. A portlon megjelen plaktok egy rsze a cg 1940-es vekben ksztett reklmgrafikai terveit, msik rsze napjaink plaktjait mutatja be. Az "rszer-kereskeds" kirakatban pedig a Staedtler cg Triplus nev, legjabb kollekcijt lthatjuk.

A vizulisan hangslyoss tett "entre" utn az apr trgyak ms lptk mikrovilgba rkeznk. A tematikus trlat tartalmi fkusza az az sszefgg trgyegyttes, amely a nrnbergi Staedtler irngyr hazai kpviseletvel foglalkozik. Busa Jnos brndje egy posztamensen ll, jbl kinylt, mg ha vegbura alatt is, benne szemlyes dokumentumok (arckpes igazolvny, nvjegykrtya, levelek), amelyek egy lett rekvizitumai.

Busa Jnos, a Hullm Paprrugyr dolgozja 1939-ben nll vllalkozsba fogott, Ballagi Mr utcai laksnak elszobjban megkezdte a Staedtler cg termkeinek forgalmazst. 1940-ben megnyitotta sajt boltjt a Hold utcban, amit fival, Busa Gusztvval az zlet bezrsig (1950) egytt vezettek. Ebbl a korszakbl lthatunk mintakollekcikat, reklmlapokat (klisiket is), katalgusokat. Ceruzt tncrendhez, noteszceruzt, kozmetikai ceruzt, msolceruzt, postairnt, ceruzahosszabbtt.

Ceruza "Nem! Nem! Soha!" felirattal Trianonra utalva - Schuler Jzsef gyrtmnya. Schuler Jzsef kezdi azt a sort, amely megjelenti a tbbi fontosabb r- s rajzeszkzgyrtt, -forgalmazt: Rigler Jzsefet, Sznsy Blt, a Mller testvreket, Juszt Ferencet... Ennek a gondolatkrnek zr motvuma az 1910-es Orszgos papiros-, tanszer- s iskolaszer-killts, amelynek 154 rsztvevje rzkelteti a korabeli trgykultra minsgt.

A kvetkez tematikus egysg nzpontot vlt, mr nem kereskedelmi trgyknt definilja az r- s rajzeszkzket. Kiemel egy eszkztpust s trgytrtnetet vzol: ldtoll, tollhegyek, tollszrak, tlttoll, valamint Br Lszl s Goy Andor tallmnya, a golystoll sorakozik egyms utn.

A trlat ksrletet tesz arra, hogy legalbb utaljon az eszkz s annak produktumainak viszonyra is. Ezt kpviselik az iskolban hasznlt rsmintafzetek a szprsra, rondrsra, dsztrsra, zsinrrsra okt soraikkal. Az iskolai rajzok tpusaira - a ms-ms eszkzket ignyl - mrtani szerkesztsre, a szabadkzi rajzra is tallunk pldkat.

Kosztolnyi Dezs a Mostan sznes tintkrl lmodom cm versben vgyakozva rta: "Krikszkrakszokat, japn betket rnk, / s egy kacskarings, kedves madarat." A ltogat, ha kedve tartja, rhat s rajzolhat krikszkrakszokat, ott hagyhatja kzjegyt, mert az utols tabln fehr, tiszta paprt tall, mellette kiprblsra ingerl rszerekkel.
A killts helye: Orszgos Pedaggiai Knyvtr s Mzeum (VIII., Knyves Klmn krt. 40.)
A killts megtekinthet: 2003. november 10. s 2004. februr 29. kztt. (museum.hu)Az emberevk leszrmazottai bocsnatot krtek
 www.magyarhirlap.hu

    1867-ben ettk meg a Fiji-szigeteki lakosok Thomas Baker missionriust. A kanniblok leszrmazottai most megkvetik Baker rokonait.
     A kis falu, Nubutautau akkori lakosai nem csak elfogysztottk Baker, de mg cipit is megfztk egy helyi fszernvnnyel elkeverve, szerintk ez okozhatta, hogy azta csak balszerencse ri ket.
    A mostani szertartssal a szerencstlensgek sorozatt is meg akarjk lltani.
    Tomasi Baravilala helyi lakos szerint a bennszlttek srtak a kiengesztel szertarts sorn, mivel nagyon rgta vrtak erre a pillanatra.
    Baker k-k-kunokja, Dennis Russell is mint egy nagyon rzelmes esemnyrl szmolt be a szerdai esti megemlkezsrl.
    Baravilala elmondta, hogy Nubutautau laki keresztnyek, s remlik a kiengesztels megmenti ket a tovbbiakban a szerencstlensgektl.
    Laisenia Qarase miniszterelnk is rszt vett a szerda esti programon. A nubutautauiak 100 darab blnafogat adtak ajndkkppen a metodista lelksz 11 leszrmazottjnak.
    A eletromos rammal sem rendelkez faluban 120-an laknak. (Reuters)A Vatiknhoz fordult az RMDSZ a csngk egyhzi anyanyelvhasznlatrt
www.hhrf.org/rmsz

(Bukarest) * Levlben fordult a csngk egyhzi anyanyelvhasznlata rdekben II. Jnos Pl pphoz az RMDSZ elnke, Mark Bla, aki a Szentszk figyelmbe ajnlotta legutbbi vatikni ltogatsa ta a csngk nemzetkzi s hazai megtlsben bekvetkezett kedvez fejlemnyeket, az Eurpa Tancs 1521/2001-es szm ajnlst, amely kln emlti a csngk egyhzi anyanyelvhasznlatra val jogt, illetve azt, hogy a magyar nyelv oktatsnak kt faluban val bevezetsvel a romn llam elismerte a csngk anyanyelvhasznlati jogt vilgi szinten. A ppai audiencin, amelyen rszt vett Jaques Santer, az Eurpa Bizottsg volt elnke is, Szatmri Tibor, az RMDSZ elnknek klgyi tancsosa adta t a Szentatynak Mark Bla levelt. Szatmri Tibor kln a Szentatya figyelmbe ajnlotta a pusztinai Szent Istvn Kirly egyeslet levelt, a pusztinaiak ltal e clbl sszegy?jttt 200 alrst, illetve a Moldvai Csngmagyar Szvetsg eddigi levelezst a iasi-i pspksggel, amely egyrtelm?en elutastja a prbeszdet. Mark Bla levelt, illetve a csngmagyarok egyhzi anyanyelvhasznlatrt ksztett dokumentci egyik pldnyt Stephen Biller, az eurpai keresztny-konzervatv prtokat tmrt Eurpai Npprt kpviselje adta t Jean Luis Tavran bborosnak, a Vatikn klgyminiszternek. (RMDSZ- tjkoztat)Arctltets
www.dunatv.hu

Manapsg gyakran tapasztalhatjuk, hogy a valsg befrkzik a tudomnyos fantasztikum vilgba. A htborzongat mozifilmbl - amelyben a kt fszerepl arcot cserlt - most sebszeti rutineljrs lehet. Mr ha hihetnk egy angol orvoscsoport szenzci rtk bejelentsnek.

Bizonyra sokan lttk az l/Arc cm filmet, amelyben John Travolta, mint FBI gynk veszi fel egy veszedelmes terrorista - Nicolas Cage - arct, hogy biolgiai fegyvereket kutasson fel. Az arctltets azonban ezentl nem csupn a fantzia szlemnye. Az immunrendszer mkdst elnyom, kilkdsgtl szerek fejldsnek ksznheten ugyanis lehetv vlt, hogy egy halott ember arct egy l emberre ltessk t. Brit orvosok szerint mr tz pciens rdekldtt is a lehetsg irnt, m a kzvlemny tmogatsa nlkl nem vgnak bele ilyen mttekbe. A magyar plasztikai sebszek szkeptikusan llnak a hr eltt. - Hogyha valaki az arcnak a vltoztatst akarja elrni, akkor nem kell egy msik emberrl levenni az arcot s tltetni. Teht ez egy szenzcikelt hrnek nagyon szp s nagyon rdekes lehet, tudomnyosan azonban tudni kell, hogy ennek nagyon sok akadlya is van, azon bell, hogy nem is praktikus. Az arc ugyanis olyan gazdag r- s idegelltssal rendelkezik, ami miatt nagyon nehz megoldani a beavatkozst. A pszicholgus szerint komoly etikai s pszichs krdseket is felvetne egy ilyen mtt. Az arc ugyanis olyannyira kifejezi a szemlyisget, hogy belthatatlan kvetkezmnyei lehetnek, ha valaki teljesen j arcot kap. gy vli: akkor sem megolds az arctltets, ha valaki azrt kri, mert nem elgedett jelenlegi klsejvel. - ltalban pszichs httere van annak, hogy az ember nem tudja nmagt elfogadni, s sokkal nehezebb az embernek lelki problmkkal megkzdeni, azokkal szembenzni, minthogy egy ks al fekdni. Teht, ha valaki el akarja rejteni szemlyisgt, az j arc tnyleg larcc vlhat. Az arc hirtelen megvltoztatsa pedig identitsunkat is megingathatja.Mrai Sndorrl szlovkul
http://www.ujszo.com/c
Pozsonyi j Sz

Kassa. Szlovk nyelv konferencit rendez Mrai Sndor munkssgrl a PEN Klub szlovkiai kzpontja, a prgai Szlovk-Cseh Klub, a Szlovkiai rk Kzssge s a Kassai Polgri Klub. A ma s holnap zajl programot a Visegrdi Irodalmi Frum keretben tartjk az llami Filharmnia kistermben. Az eladsok s vitk mellett a rsztvevk egy Mrai tiszteletre rendezett irodalmi estet is megtekintenek, s elltogatnak az r kassai emlkszobjba. A szeminrium szervezi Mrai Sndort eurpai polgrknt s a diktatrk elktelezett ellensgeknt szeretnk prezentlni az rdekldknek, akik kzl sokan valsznleg csak most fedezik fel maguknak Kassa nagy szlttt. (juk)Lenin j ruht kap
ww.mti.hu
/ Fot  /
Moszkva, 2003. november 11. (MTI-Panorma) - Lenin j ruht kap. A bolsevik forradalom vezrt a hten kezddtt s egszen december 29-ig tart "karbantartsi" - balzsamozst renovl - munklatok idejn "ruhzzk t". Lenin immr a tizedik ltnyt kapja ingestl, nyakkendstl az utbbi harminc vben. Eredetileg katonai egyenruhban helyeztk a mauzleumba, m pp azeltt, hogy Hitler megtmadta a Szovjetunit, valaki gy tallta, tl militaristnak tnhet Lenin, ezrt aztn - mondhatni "leszereltk" s - tltztettk civilbe.
   Lenin egybknt mondhatni, jl van: a balzsamozsi szakrtk elzetes vizsgldsai alapjn tavaly ta semmit sem vltozott, mrpedig egy vvel ezeltt a szakrtk gy talltk, hogy akr szz vig is killtva maradhat a mauzleumban. (Mg j ruht csak 3 vente kap, llapott minden esztendben ellenrzik.)
    A bolsevik ideolgust amgy akarata ellenre balzsamoztk be s helyeztk mauzleumba. Lenin kvnsga az volt, hogy Szentptervron temessk el - jegyezte meg az AFP.