CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2003. november 14., péntek 00:07


Új műtéti eljárás a soproni kórházban - Orvos-Gyógyszerész Napok

Új műtéti eljárás a soproni kórházban

Minimális sebészi beavatkozás, kisebb műtét utáni sebfájdalom, gyorsabb gyógyulás, rövidebb kórházban töltött idő – így foglalhatók össze egy Sopronban most bevezetett műtéti eljárás előnyei. Az Egyesült Államokban kidolgozott módszert a csípő- és térdízületi műtétek során tavasz óta alkalmazzák hazánkban.

Az orvoshoz forduló betegek 15 %-a mozgásszervi betegségben szenved. Az életkor előrehaladtával az ízületi kopások egyre gyakoribbak. Az elkopott térd- és a csípő ízületi porc - a ’60-as évek óta – műanyag protézissel pótolható. Sopronban évente másfélszáz ilyen beavatkozást végeznek. Mostantól - amikor csak lehet - az Erzsébet Kórház traumatológiai és ortopéd osztályán is egy új technikát alkalmaznak az orvosok a műtét során.

Dr. Váczi Gábor ortopédsebész professzor a Cyberpress-nek elmondta: a beteg csontozatától, testsúlyától és életkorától függően (kb. 60 éves korig) a protézisműtétre szorulók 10-15 %-át tudják az új eljárással operálni.

Az úgynevezett mini feltárásos módszerrel a szakemberek a korábbinál jóval kisebb metszést ejtenek a bőrön. A műtét időtartama a korábbi 4-5 óra helyett körülbelül másfél órára csökken, az operáció után kisebb a beteg fájdalma és a korábbi 10 napos kórházi utókezelés is lerövidül.


Orvos - Gyógyszerész Napok

“Az orvos és a gyógyszerész közötti jó kapcsolat gyümölcsét a betegek élvezik” - hangzott el a Győr-Moson-Sopron megyei Orvos-Gyógyszerész Napok rendezvényén. A 14. alkalommal rendezett kétnapos fórumnak idén Sopron ad otthont.

A mai orvos ezerféle gyógyszer hatásának és a gyakran változó jogszabályok ismeretében végzi munkáját - hangzott el a tanácskozáson -, így doktorok és gyógyszerészek egymásra vannak utalva. Ezt a kommunikációt segíti a kétévente rendezett szakmai találkozó.

A Bio Sport Hotel Lővérben rendezett konferencián az egészségügyben dolgozó szakemberek rámutattak arra: Európai Uniós csatlakozásunk újabb feladatokat hoz. Dr. Rátz Jenő, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára a Cyberpress-nek elmondta: az Unió tagállamainak egészségügyi rendszere eltérő, bizonyos követelményeknek azonban meg kell felelniük. Hazánk az Uniós szintre való felzárkózásban a jogharmonizációs elvárásoknak már eleget tett. A szakember rámutatott: a munkajog, ezen belül is az ügyelet és a túlmunkaidő rendszerét kell átalakítani, ám ez valamennyi európai országra vonatkozik.

Dr. Kertész Györgyi, az Országos Rehabilitációs Intézet munkatársa előadásában hangsúlyozta: Magyarországon a rehabilitációs intézményrendszer megfelelő, az ágyak száma elegendő, ám a szolgáltatások színvonalán javítani kell. Véleménye szerint ehhez a több, jól képzett szakemberrre van szükség és a jelenleginél előnyösebb finanszírozásra.

A megye orvosai és gyógyszerészei pénteken plenáris és szekcióüléseken egyebek mellett a radiológia időszerű kérdéseiről, valamint az országos emlőszűrés tapasztalatairól tanács-koznak. 2005-ben Győrben rendezik a találkozót.

Tóth Anita Lilla