CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. november 14., péntek 00:56


Jubileumot ünnepelt az Alkalmazott Művészeti Intézet

Jubileumot ünnepelt az Alkalmazott Művészeti Intézet

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete (AMI) fennállásának 10. évfordulóján nemzetközi konferenciát tartottak Sopronban a Liszt Ferenc Konferencia Központban.
 

Az AMI-sok teljesítményét Dr. Faragó Sándor rektor értékelte

 

Konferencia az EU-s esélyekről

    A jubileumát ünneplő Alkalmazott Művészeti Intézet (AMI) néhány, a művészet iránt elkötelezett egyetemhez kötődő tanár áldozatos munkájának és elszántságának eredményeként jött létre, olyan szakembereket kibocsátva, akik a pályán mind megállták a helyüket. A Faipari Mérnöki Karon belül megvalósult képzés – amelyre tízszeres a túljelentkezés – deklarált célja olyan szakemberek kiművelése, akik képesek a szűkebb és a tágabb értelemben vett környezet formai alakítására, azok elemeinek és elemrendszereinek megtervezésére, a kapcsolódó területek sajátosságainak figyelembevételével a közös alkotómunkára. Az alkalmazott művészeti képzés tantervi programja megfelel a hazai művészeti képzés követelményeinek  A tíz szemeszteres képzésen választható szakok: építész tervezőművész: -belsőépítész szakirány; A formatervező művész szakon a -fa- és bútoripari szakirány,  -papír- és csomagolóipari szakirány, valamint  -szilikátművészeti szakirány között választhatnak a hallgatók.
 

A konferencia helyszínén az AMI-hallgatók munkáit láthatta a közönség

    A mai nemzetközi kitekintést adó rendezvény abban is segítette az oktatókat, diákokat, hogy a nemzetközi összehasonlítás által megmérettetve, egy pozitív végeredményű összehasonlítás cselekvő és egyben megmérettetett alanyaiként további energiát kapjanak a művészi pályán való elindulás lendületéhez.
    A résztvevőket Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora köszöntötte, aki az intézet munkáját értékelve, a jövőről is bizakodó hangon szólt a társintézetekkel, valamint a várossal való együttműködésről.
    A felsőfokú művészeti képzés esélyei és lehetőségei az Európai Unióhoz való csatlakozás után című konferencián hazai és külföldi társintézmények vezető részvétele mellett külföldi művészeti egyetemeinek vezetői – Wilfried Posch, a linzi Művészeti Egyetem professzora, Dr. Gerald Bast, a bécsi Iparművészeti Egyetem rektora, Dr. Iimro Vasko, a pozsonyi Design Akadémia Építész- illetve , Dr. Ivan Csudai, a pozsonyi Design Akadémia Képzőművészeti Tanszékének vezetői, prof. George Teodorescu, a Danubius Design németországi képviselője – is résztvettek. Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke mondott bevezetőt az egybegyűltekhez.
Mészáros György intézetigazgató véleménye szerint a tíz év alatt elért hallgatói eredmények további, komoly perspektívát jelölnek ki a képzésnek. A konferencia egy sikeres, folytatandó első lépésnek számít, amelyet a társintézetekkel való – a már meglévők mellett, további –  találkozók, közös projektek kell hogy kövessenek.

,,Kerámiák a kertben "

A Festőteremben nyílt tárlat a linzi Művészeti Egyetemmel történő diákcsreprogramnak, valamint egy osztrák-magyar közös pályázatnak köszönhetően valósult meg.
 

Prof. Dr. Molnár Sándor, Mészáros György, Maria Baumgartner, Wilfried Posch a megnyitón

A kertbe elhelyezendő kerámiamunkákat – a hideg időjárás miatt – a Festőteremben tekinthetik meg az érdeklődők.
 

     A konferencia folytatásaként, a meghirdetetthez képest jelentős időbeli csúszással megnyitott tárlaton 12 alkotó – köztük két magyarországi – kertplasztikái, az alkotásokat eredeti környezetüben készült fotókkal együtt láthatók.
    A Kerámiák a kertben kiállítás – amelyről hamarosan bővebben is írunk –  november 23-áig, naponta 10.00-18.00 óra között tekinthető meg a Festőteremben.

T.É.