CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. november 14., péntek 12:42


Újból ÖBB-sztrájk A GySEV saját osztrák vonalain indította vonatait- Bogányi Gergely koncertje- Kiszely Gábor Sopronban járt

Hírek, események, programok

Újból ÖBB-sztrájk: A GySEV saját osztrák vonalain indította vonatait, a nemzetközi vonatok az osztrák vasutassztrájk miatt a határig közlekednek

Határozatlan idejű figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg ma nulla órától az ÖBB.
A GySEV személyszállító vonalain a sztrájk idején új menetrend lép érvénybe. A GySEV saját osztrákl vonalán – 3 vonat kivételével –  a  fertőszentmiklósi járatokat Bad Neusiedl am See-ig közlekedteti.
Az EUREGIO vonatok Sopron-Szombathely között szállítanak utasokat, míg a személyvonatok Ebenfurth felé nem közlekednek a teljes útvonalon, csak a magyar vonalszakaszon járnak.
A GySEV-járatok menetrendjéről a 99-517-706-os telefonszámon lehet érdeklődni.

Az MTI-nek a  MÁV RT-től kapott híradása szerint az osztrák vasutassztrájk miatt a nemzetközi vonatok továbbra is csak a határállomásig közlekednek A korlátozás a Magyarországról induló és ide érkező valamennyi nemzetközi vonatot érinti. A MÁV felhívja utasai figyelmét,  hogy a sztrájk ideje alatt az Ausztriába illetve Ausztrián át utazni szándékozók ne a vasutat válasszák.
A Budapest-Bécs közötti nemzetközi vonatok (Dacia expressz, Liszt Ferenc EuroCity (EC), Bartók Béla EC, Avala IC, Wiener-Walzer, Lehár Ferenc EC, Kálmán
Imre) csak Hegyeshalomig közlekednek, s onnan visszafordulnak. Így az osztrák vasúthálózatról továbbra sem érkezik egyetlen egy vonat sem Magyarországra.
A Magyarországon megváltott vasúti menetjegyek árát a MÁV - kezelési költség levonása nélkül - visszatéríti.

A MÁV azt javasolja, hogy a sztrájk ideje alatt az utazók ne induljanak vonattal  Ausztriába, illetve azokba az országokba sem, ahová az osztrák vasútvonalakon
 keresztül vezet a vonatút.

Bogányi Gergely koncertje
Bogányi Gergely zongoraművész a fiatal magyar zenészgeneráció legünnepeltebb sztárja. A Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen aratott győzelem után a hírhedt Transzcendens etűdök, majd Chopin összes zongoraművének előadásával vívta ki közönsége elismerését. Magyarországi hírnevével arányosan éri el sorra külföldi sikereit is. Soproni hangversenyén Bartók Béla és Mendelssohn-Bartholdy zongoradarabjai mellett Liszt Ferenc h-moll szonátáját adja elő.

Műsor:
Bartók Béla: Improvizációk magyar parasztdalokra, op. 20
Bartók Béla: 4 bagatell, op. 6
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Dalok szöveg nélkül
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Variations serieuses
Liszt Ferenc: h-moll szonáta

Jegyek vásárolhatók: Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ jegyirodájában Nyitvatartás: hétköznap 9-17 óráig, szombaton 9-12 óráig
Tel.: 99/517-517, 517-518 Fax: 99/517-542 Pf.: 241 9401

Kiszely Gábor Sopronban járt
A Rotary Club Sopron vendégeként járt Sopronban Kiszely Gábor történész, a Terror Háza Múzeum szakmai igazgatója.
Kiszely Gábor beszámolt a  Terror Háza Múzeum közelmúltbeli eseményeiről, a múzeummal, időszakos és állandó kiállításaival kapcsolatos tervekről.
Elmondta, hogy a Terror Házát javarészt fiatalok látogatják, a nyitás utáni időszakokhoz képest, amikor a rendszer áldozataiból, illetve családtagjaikból állt a látogatók zöme. Többek között szólt George Orwell születésének centenáriuma alkalmából rendezett időszaki kiállításról és a november 13-i Joszif Sztálin - ötven év távlatából címmel tartott nemzetközi konferenciáról.
A Terror Háza Múzeum egyik közeljövőbeli tervei közé tartozik egy  ,,partnerfórum˝ címet viselő internet-projektum létrehozása, amelynek lényege:  egy jól működő információs felület, amelyből akár kutatói adatbázist is létre lehet hozni.
Kiszely Gábor az elmúlt  negyven év társadalmat nyomasztó örökségétől való megszabadulásának poztív irányba tartó folyamatáról szólt, a cyberpress-nek elmondta: a rendszerváltás óta eltelt tizenhárom év annak a bibliai értelemben vett negyvennek a kezdete, amely folyamat révén megteremtődnek azok a létfonoságú feltételek, amelyek között a polgárok semmilyen rendszernek nem lesznek többé támadható alanyai, vagy kiszolgáltatottai.(A fotón Kiszely Gábor a Perkovátz-ház emlékkönyvébe jegyzi be gondolatait.)