CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. november 14., péntek 15:21


Jönnek a Leonidák!

Jönnek a Leonidák!

A napokban a Leonida meteorraj újra keresztezi a Föld pályáját, így éjszakánként sok hullócsillagot figyelhetünk meg.

November második fele kedvező időpont azok számára, akik szeretnek gyönyörködni a hullócsillagok látványában. Földünk pályáját ekkor metszi ugyanis a Leonida nevű meteorraj, melynek sok darabja be is lép bolygónk légkörébe, látványos jelenségeket okozva ezzel.

A meteorrajok keletkezésének hátterében az üstökösök állnak. Mikor egy üstökös a Nap közelébe ér, felmelegszik, és ennek hatására szublimálni kezd. A keletkező gázok sok port repítenek ki a világűrbe, melyek a szülő-égitesttől kissé eltérő pályára kerülnek, s ezt a porfelhőt nevezzük meteorrajnak.
A Leonida raj szülőobjektuma a 55P/Tempel-Tuttle nevű üstökös, amely 33 évenként kerül napközelbe, ilyenkor a legnagyobb a raj aktivitása is. Az utolsó napközelségre 1998-ban került sor, így idén is sok (bár az előző éveknél kissé alacsonyabb számú) hullócsillag megjelenése várható.

A meteorrajok akkor válnak igazán izgalmassá, mikor keresztezik Földünk pályáját. A szemcsék ilyenkor belépnek légkörünkbe, és nagy sebességüknek köszönhetően (a belépés előtt ez kb. 10-70 km/s) látványos felizzást produkálnak. A nagyobb (azaz pár cm-s) darabok fényessége meghaladhatja a Vénusz bolygó látszólagos fényességét is (-4 mg), ekkor tűzgömböknek nevezzük őket; ha fel is robbannak, akkor pedig bolidákról beszélünk.

A meteoridok nagyjából párhuzamosan haladnak a világűrben, ezért a perspektivikus hatás miatt úgy látjuk őket, mintha az égbolt egyetlen pontjából érkeznének felénk. Ezt a pontot nevezzük a raj radiánsának. A mostani raj radiánsa a Leo (Oroszlán) csillagképbe esik (lásd a felső ábrát), innen ered a Leonidák elnevezés.

Az idei évre az előrejelzések szerint két, hazánkból is jól megfigyelhető maximum várható. Az elsőre november 19-én , a másodikra november 23-án, a hajnali órákban kerül sor. Szerencsés esetben ekkor többtíz, vagy akár többszáz meteort is megfigyelhetünk óránként.

Érdemes tehát egy-egy felhőtlen éjszakán kimenni a szabadba, és gyönyörködni a hullócsillagok romantikus látványában. Akik hosszabb megfigyelésre készülnek, azoknak mindenképpen ajánlott, hogy az észlelést kényelmes helyzetben (ülve, vagy hőszigetelő matracon feküdve) végezzék, és vastagon öltözködjenek föl (többrétegű alsó- és felsőruházat, kabát, sapka, sál, kesztyű; majd bújjanak hálózsákba)!

Előzetesként egy kép a tavalyi "termésből" (forrás:www.mcse.hu):

További információkért keressék fel a Magyar Csillagászati Egyesület Leonida-oldalait:
http://leonidak.mcse.hu/



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>