CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. november 16., vasárnap 21:38


I. Fúvószenekari és mazsorett konferencia

I. Fúvószenekari és mazsorett konferencia

A hazai fúvószenei élet aktív, az elért eredmények pedig bíztatók – hangzott el az I. Fúvószenekari és mazsorett konferencián. A Magyar Művelődési Intézet és a Magyar Fúvószenei Szövetség által rendezett kétnapos országos fórumnak Sopron adott otthont.

    Magyarországon körülbelül 700 fúvószenekar működik és dolgozik aktívan - feleannyian, mint Ausztriában. A fa- és réz fúvós hangszerek között ma is a fuvola és a trombita a legnépszerűbb – mondta el a Cyberpress-nek dr. Friedrich András szervező, a soproni Juventus Koncert Fúvószenekar karnagya a Gyermek- és Ifjúsági Központban tartott kétnapos fórum megnyitója előtt.
 

Walter Dezső polgármester a város nevében köszöntötte a rendezvényt
Tóth Erzsébet, a Magyar Művelődési Intézet művészeti igazgatóhelyettese

    Az ünnepélyes megnyitón Tóth Erzsébet, a Magyar Művelődési Intézet művészeti igazgatóhelyettese kiemelte: az egyes zenekarok munkájának megítélése, helyzete attól is függ, mennyire érzik magukénak együtteseiket a települések.
    Dohos László, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség főkarmestere 60 éve muzsikál különböző fúvószenekarokban. Véleménye szerint a fúvósmuzsika évtizedek óta nem veszített népszerűségéből, így utánpótlásban sincs hiány. Úgy véli, a hazai amatőr fúvósmozgalom karmester-centrikus; egy jól felkészült, szimpatikus karmester - kortól függetlenül - képes magához vonzani a fiatalokat.
 

A Juventus Koncert Fúvószenekar sikerekben gazdag pályafutásának dokumentumai
Az elmaradhatatlan fúvószene is felcsendült

    A magyarországi fúvószene helyzetéről szólva a találkozón rámutattak: az amatőr fúvószenekarok Európa-szerte megállják helyüket. A mazsorett csoportok és fúvós zenekarok együttműködésében azonban elkélne a frissítés, mert - mint dr. Friedrich András fogalmazott - a mazsorett csoportokat kísérő zenei választék egysíkú, amit szeretnének bővíteni például az indulóban rejlő sajátosságok kihasználásával.
 

    A zenekarokat a Fúvószenekarok Európai Szövetsége 100 pontos, négy nehézségi fokozatú minőségbiztosítási rendszere alapján minősítik. A Sopronban közismert és közkedvelt  Juventus Koncert Fúvószenekar 2000-ben 92 ponttal a D, azaz a kiemelt nehézségű kategória arany fokozatát szerezte meg.

Tóth Anita Lilla