CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. november 24., hétfő 23:47


Újból hulladékügy és távhőszolgáltatás

Fidesz-álláspont

Fidesz-álláspont
Hulladékügy és távhőszolgáltatás

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Soproni szervezete az elmúlt heti közgűlésén a várost érintő legfontosabb kérdésekkel foglalkozott, amelyek közül a hulladékgazdálkodás, valamint a távhőszolgáltatás aktuális kérdéseiben kialakult áláspontjáról ma Ivanics Ferenc a helyi Fidesz szervezet elnöke és Rádonyi László alelnök sajtótájékoztatón számolt be.

Ivanics Ferenc ismertette a Fidesz-Magyar Polgári Szövetségnek Sopron huladékgazdálkodására vonatkozó, egy hosszútávú koncepció alapjául szolgáló, 4 pontba foglalható állásfoglalását, amely szerint:
1. Sopronban és a környékén is meg kell valósítani a korszerű, szelektív hulladékgyűjtést és feldolgozást. Az európai normáknak megfelelő hulladékgyűjtési kultúra minden soproni számára egyaránt fontos. Sopronnak meg kell őrizni azt az értékét, hogy legtisztább városa lehessen az országnak.
2. Az Európai Unióba való belépéssel nem szűnnek meg a pályázati lehetőségek. Mivel a környezetvédelem a fő szempontok közé tartozik, ezért a pályázati lehetőségek továbbra is nyitva állnak majd Sopron előtt. Sopron városában kiváló szakemberek dolgoznak, közreműködésükkel alkalmas a város arra, hogy sikeresen pályázzon.
3. A pályázat elkészítése során a városnak a régióban elfoglalt szerepének megfelelően kell meghatározóan közreműködnie. A környékbeli önkormányzatokkal együttműködésben lehet csak mindezt elkészíteni, ezért a velük való folyamatos egyeztetés és közös álláspont kialakítása elengedhetetlen.
4. A Győrrel közösen megvalósítandó pályázathoz csak akkor érdemes csatlakoznunk, ha az városunk és környéke számára egyértelmű előnyöket jelent. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy nyertes pályázat esetén az elnyert összeg ne az önkormányzatoké legyen teljes egészében.
- A Fidesz nem szavazott a hulladékgazdálkodással kapcsolatos pályázat ellen, de azt csak abban az esetben tartja célszerűnek, amelyben Sopronnak marad a pályázati pénz, és azt Sopron nem osztogatja másnak - fejtette ki Ivanics Ferenc.

A távhőszolgáltatásra vonatkozó Fidesz álláspontot Rádonyi László szintén pontokba szedve ismertette. Az alelnök kifejtette:
1. A Fidesz továbbra sem tarja helyesnek a távhőszolgáltatás privatizációját, mert mindez olyan kiszolgáltatott helyzetet teremthet, mint az áram vagy gázszolgáltatás privatizációja.
2. Szomorúan tapasztalják – jegyezte meg – , hogy mindez a közgyűlés elé kerülő anyagban bizonyítottnak látszik. A garantált - árbevétel arányos, a vállalkozó valamennyi költségének az árban való érvényesítését biztosító - nyereséget a város lakóinak, az önkormányzat intézményeinek kell megfizetnie.
3. A korábbi 2-3% százalékos nyereségnek több mint dupláját akarják a végzett munkától függetlenül biztosítani. Előző években a nyereség csak az alapdíjban került érvényesítésre, a hődíjban nem. A jelenlegi helyzetben a ,,távhőszálgolgáltatási" díj megnevezésből a Fidesz arra következtet a szolgáltató az alapdíjban és a hődíjban egyaránt szeretné érvényesíteni a 8 százaléknyi nyreségtartalmat.
4. Mindezt oly módon, hogy a leendő tulajdonos a magasabb árak esetén részesül nagyobb haszonban. ,,Ez megengedhetetlen és torz elképzelés" - vonta le a végső következtetést Rádonyi László.

T.É.