CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. november 27., csütörtök 00:01


Véradók Napján

Véradók Napján

November 27-e a véradók, a vérellátás ünnepe. A Magyar Vöröskereszt ez alkalomból idén országszerte mintegy 40 ezer kiváló donor munkáját köszöni meg. A véradásban első soproni szervezet szerdán köszöntötte véradásszervezőit és sokszoros véradóit.

“A véradás olyan humanitárius cselekedet, melyben nem számít életkor, nem, foglalkozás vagy anyagi helyzet, csak az emberi tartás” – fogalmazott köszöntőjében Dr. Petró Olívia főorvos asszony, az Országos Vérellátó Szolgálat Sopron Területi Szervezete Vérellátó Intézetének vezetője.

Dr. Grubits János, az Erzsébet Kórház igazgató helyettese a vérre és -készítményekre szoruló betegek nevében köszönte meg a véradók önzetlenségét, hozzátéve: “csak az tudja, mennyit ér ez a segítség, akinek vagy családtagjának szüksége volt már vérre.”

Az ünnepségen azokat a véradásszervezőket és véradókat jutalmazták meg, akik tucatszor vagy többszázszor bizonyították emberségüket. Weimann József 240-szeres véradót örökös véradóvá avatták.

A bensőséges hangulatú ünnepségen az is elhangzott, hogy az ország 22 területi vérellátó szervezete között Sopron az első a véradásban: a városban és környékén évente 7000 egység vért gyűjtenek. A vért 35 napon, az elkülönített vérplazmát pedig egy éven belül kell felhasználni. Azt, hogy az egyes területi szervezetek által összegyűjtött vér mindenhová eljusson és azt idejében fel is használják, az országos diszpécserszolgálat hangolja össze.

Tóth Anita Lilla
A fotó illusztráció