CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. november 27., csütörtök 14:16


Sarki fény volt Magyarország felett!

Sarki fény volt Magyarország felett!

November 20-án Magyarországról is megfigyelhető volt az "égi tünemény".

November 20-án a késő délutáni, esti órákban egy, hazánkból igen ritkán látható égi esemény zajlott le: sarki fényt észlelhettünk az északi égbolton!

A szerencsések délután 5-től egészen a késő éjjeli órákig gyönyörködhettek a az égi pompában. Az északi égbolton vörös, rózsaszín, kékes-zöldes árnyalatokban pompázó sávok, oszlopok jelentek meg, meg melyek változtatták alakjukat és méretüket.
Sajnos az előrejelzések nem lettek meghirdetve a sajtóban, így sokan lemaradtak a látványról, de a telefonos riasztásoknak és az esti hírműsorok felhívásainak köszönhetően többen is megcsodálhatták ezt a különleges jelenséget.

A szakirodalomban "aurora borealis"-ként (sarki fény) nyilvántartott eseményt a rendkívül erős naptevékenység váltotta ki. Mikor a Napból érkező részecskék elérik Földünk légkörét, reakcióba lépnek az atmoszférában lévő atomokkal (ionizálják azokat). A látványos fényjelenséget a gerjesztett részecskék eredeti állapotukba való visszaalakulás során felszabaduló energia okozza.
Füldünk sarkvidéki területeihez közelebb fekvő országokban a sarki fény gyakori jelenség, a mi vidékünkön azonban igencsak ominózus eseménynek számít.

A 20-i eseményt nagyon sokan lefotózták, megőrizve ezt az emléket a jövő generációinak is. Magyarországon ugyanis ilyen komoly sarki fényekre évtizedek óta nem volt példa, s csak reménykedhetünk abban, hogy még a mi életünkben újra megismétlődik.

Kapcsolódó oldalak:

Kiss Gyula /Sopron/ képei a sarki fényről

Magyar Csillagászati Egyesület honlapja



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>