CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 01., hétfő 21:44


Tájak, erdők a Várkerület Galériában

Tájak, erdők a Várkerület Galériában

A Soproni Képzőművészeti Társaság szervezésében első önálló kiállítása nyílt Tóth Zoltán festőművésznek a Várkerület Galériában.
A kiállított művek átfogják Tóth Zoltán eddigi csaknem 25 éves munkásságát.

,,Ki is valójában Tóth Zoltán ?
1957-ben született Kapuváron. 1975-ben művészeti gimnáziumban érettségizett Várpalotán.
Ötször tett sikertelen  kisérletet arra, hogy a Képzőművészeti Főiskolán folytassa tanulmányait. Így maradt az önképzés.  Kirakatrendező és dekoratőr képesítést szerez  Budapesten s ebben a szakmában dolgozott évekig. Sopronba mint állandó lakos, 1986-ba került." - ismertette Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke a megnyitón.

Tóth Zoltán több technikának – grafika,  olaj és akvarell – kiváló mestere és több műfaji megfogalmazásban igyekszik ábrázolni azt, amit a világból meg szeretne láttatni.

,,A képzőművésznek csak két tanítómestere lehet: a természet és az elmúlt korok művészete”…- valja az alkotó. Témáinak sokrétegűségét megnyitó beszédében Keresztény Richárd , a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke is kiemelte, amiről a városképek, az irodalmi ihletésű alkotások, erdőrészleteket, a virágcsendéletek is tanúkodnak.
    ,, A tájelem rögzítése csupán akkor és olyan formában nyer igazi művészeti értéket, ha abban felsejlik valami az alkotó átélő képességéből is “ - ez a második idézet szintén az alkotótól való, aki fontosnak tartotta, hogy ez a megnyitón elhangozzék.
A kiálítás december 5-ig tekinthető meg, naponta 10-16 óráig a Várkerület 19. szám alatti Várkerület Galériában.

(Keresztény Richárd, Várkerület Galériában elhangzott  megnyitóbeszéde nyomán.)