CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. december 02., kedd 01:25


Kalmár István alpolgármester sajtótájékoztatója a sport, tömegsport támogatásáról

A sport, tömegsport  támogatásáról tartott sajtótájélkoztatót 2003. december 1-jén a Kurucdombi sporttelepen Kalmár István alpolgármester és Németh Imre önkormányzati képviselő, a Sport albizottság vezetője.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a tömegsport vonzása akkor jelentős, ha van egy húzó élsportja a településnek. Ezért a szerződéses támogatás mellett a a kiemelt klubokban, a Matáv és GySEV csapataiban tulajdonrészt is vásárolt a város, anyagilag és tulajdonosi szerkezetben is megerősítve az egyesületeket. Az ÁSZOK-SMAFC, SMAFC-ÁSZOK  rendkívüli, 10 millió támogatást kapott a 20 millió forintos éves támogatás mellé.
Kalmár István tájékoztatott arról, hogy a stadion rekonstrukció beruházás  eredeti 535 milliós összegéhez képest jelenleg 575 millió forint a tervezett összeg. Ebből állami támogatás 355 millió forint, önkormányzati rész 180 millió,  a plusz 40 millió forintot önkormányzati támogatásként a lelátó és pálya esővíz elvezetésére, TV állások építésére, a keleti lelátó székezésére fordították.


Kalmár István és Németh Imre

A továbbiakban az alpolgármester a diáksport és a szabadidősport támogatásáról, az idei év beruházásairól elmondta, hogy miközben az élet minden területén megszorító intézkedéseket kellett életbe léptetni a város gazdálkodásában, a sportalapból történő támogatás -a sportszervezetek, a diák sportbizottságok, a szabadidősport támogatása - az idei költségvetési évben is elérte a 30 millió Ft-ot. Az élsport mellett  közel 10 milliós beruházással segítette a városvezetés a tömegsport  feltételrendszerének a javítását. A Kőfaragó téri lakótelepen: 1 millió forintos beruházás volt a salakos labdarugó pálya felújítása, a Kurucdombi parkoló építésére és a sportpályára: 6,5 millió forint, a Jereván lakótelepi pálya kerítés és felújítására 100 000 forint, az összes salakos pálya salakosítása: 1,6 millió forint jutott.
A diáksport területén a legnépszerűbbek a labdarúgó, kosárlabda, kézilabda és röplabda bajnokságok. A labdarúgásnak a Papréti-, az Anger- réti sporttelep, míg a tömegsportoknak az iskolai tantermeken kívül a Sportcentrum, a Papréti- és a Kurucdombi- tornatermek adnak helyet. A diáksport rendezvények szervesen beépülnek a városi sportági- és szabadidősport szakbizottságok versenyrendszerébe, hiszen ők biztosítják a játékvezetőket, versenybírókat, szervezöket és rendezőket.


Kurucdombi parkoló I.

A legnagyobb létszámú felnőtt versenyrendszer a kispályás labdarúgás. A szabadtéri bajnokságon 90 csapat, mintegy 1500 fővel vesz részt a Tóparti és Kurucdombi
sporttelepek 2-2 világítással ellátott salakos pályáin. A téli időszakban 68 csapat a Sportcentrumban a téli terembajnokság eseménysorozaton vesz részt.
A kosárlabdázók szakbizottsága 16 férfí és 4 női együttesnek szervezi a bajnokságot. A teniszezők a két nyolcas csoportban küzdenek áprilistól-októberig a város teniszpályáin, míg az asztaliteniszezők 10 csapattal a Kőszegi úti teremben.E sportágakban a bajnokságok mellett több esetben is kupaküzdelmekben mérik össze
erejüket, tudásukat a résztvevők. Ilyen a labdarúgásban az Ászok Kupa, a kosárlabdázóknál a Március 15. Kupa, a röplabdázóknál a Köztársaság Kupa.

Az állandó és hagyományos sportágak mellett a városvezetés támogatja és segítjük a sportszervezetek által rendezett, a város sportéletét színesító szabadidős eseményeket. Ilyenek a kerékpár és futó akciók, a téli sportok eseményei, az országos rendezvényekhez kapcsolódó városi sportnapok.
Nem kis erőfeszítésébe került a városnak az elmúlt esztendőben, a játszótereken a grundfoci és kosárlabdapályák kialakítása, az elmúlt időszakban húsz játszótéren helyeztek el labdarúgó kapukat és kosárlabda palánkokat, és jövőre is folytatódik a több évtized óta elhanyagolt grundpályák felújítása - mondta az alpolgármester.


Kurucdombi parkoló II.

Kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta, hogy az eredetileg december 14-ére tervezett  stadion átadást egy tavaszi időpontra, nemzetközileg elismert labdarugó csapat szereplésével egybekötött találkozóra kívánja áttenni a városvezetés.

tsz