CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. december 04., csütörtök 14:44


Az Ikva Rádió hírei


A Magyar Posta Rt a hatékonyabb mûködés és az erõforrások ésszerûbb felhasználása érdekében átalakítja szervezetét. Ez érinti a regionális igazgatóságokat is. Január 1-vel megszûnik a nagy múltú, 154 évvel ezelõtt alapított Soproni Igazgatóság. Az új évtõl 3 igazgatóság mûködik majd, a központi régió székhelye Budapest, a nyugat-magyarországié Pécs, a kelet- magyarországié pedig Debrecen lesz. Tegnap látogat Szabó Pál, a MP Rt vezérigazgatója és személyesen találkozott Walter Dezsõ polgármesterrel, hogy tájékoztassa a január 1-én életbe lépõ változásokról.

3,6 milliárd forintos beruházással készülhet el a soproni régió modern hulladéklerakója. Az új depónia Európai Uniós támogatásokkal várhatóan 2007-re nyílhat meg. Az önkormányzat Fertõszentmiklós és Csepreg vezetõivel is felvette a kapcsolatot, hiszen ezeken a településeken már a 90-es években szavaztak a lakók a szemétlerakók létesítésérõl. Rövidesen ezeknek bõvítését és modernizálását kezdhetik meg. A beruházáshoz a soproni, valamint a környezõ települések önkormányzatainak lakosság arányosan 360 millió forintot kell biztosítaniuk. Az új lerakó építése, amelynek kivitelezését 2006-ban kezdhetik meg, 110-120 ezer embert érint.

Gyõzelemmel folytatta szereplését az Euroligában az Euroleasing Orsi S. A zöld-sárga együttes tegnap a cseh Praha otthonában nyert 30 ponttal. Az Eredmény: Praha-Orsi: 57:87.

Mától rendezik két napon át a IV. Magyarországi Bormarketing Konferenciát, amelynek megnyitóján köszöntõt mond Walter Dezsõ polgármester. A Bormarketing Mûhely Kht. szervezésében megvalósuló rendezvény helyszíne a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia Központ

Közös régészeti program kidolgozásán fáradoznak magyar és osztrák szakemberek. A program, mely egy napos túrát kínál majd az érdeklõdõknek, a "Közös Európai Kultúrtörténeti Utak" része lesz. A nap elsõ felében a rekonstruált schwarzenbachi kelta települést, délután a soproni erdõkben most rekonstruálás alatt álló Várhelyt tekinthetik majd meg a túra résztvevõi.

Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, és a Deák-Év rendezvényeinek részeként szobrot kap Sopronban Deák Ferenc. A szobor avatása december elején várható a Deák téren, az I. Világháborús emlékmû szoborcsoportjával szemben.

Sopron történelmének feketebetûs napja az 1944 december 06-a. A várost ért bombatámadások szörnyû emléke ma is elevenen él. Adózzunk csendes fõhajtással a II. világháború áldozatainak emléke elõtt. Gyújtsunk gyertyát a soproni áldozatok emlékére, a Deák téri szobornál. Sopron Megyei Jogú Város polgármestere és alpolgármesterei is elhelyezik a kegyelet virágait.