CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. december 06., szombat 14:01


Alakulása 15. évfordulóját ünnepelte az MDF soproni szervezete

MDF: A 15 éves múlt hitelesíti a jövőre

MDF: A 15 éves múlt hitelesíti a jövőre

,,A 15 éves múltunk hitelesít minket arra, hogy jövőnk is legyen" - jelentette ki Medgyasszay László a Magyar Demokrata Fórum soproni szervezete megalakulásának 15 éves évfordulóján Sopronban.

- A mai parlamenti pártok közül az MDF tud leghitelesebben a múltjára hivatkozni, mert hitelesen tudja vállalni az Antall József vezette kormány rendszerváltó tevékenységét, azt is, amit a Horn-kormány alatt ellenzékben tett, továbbá a Fidesz-MDF-kormány alatti időszakot is, mindazokkal együtt, amelyekkel nem értettek egyet. -  hozta azt az  üzenetetet Medgyasszay László, az országos elnökség tagja Sopronba, amellyel az országot járja. ,,Kelet-Európában, a posztkommunista államokban az MDF az egyetlen rendszerváltó párt, amely talpon maradt. Az MDF önbizalmát ez a tény mindenképen erősíti." - tette hozzá

A Magyar Demokrata Fórum a sorsfordító nyolcvanas évek végétől mindig is jelen volt Sopron közéletében, azokban az időkben, amikor a Lakiteleki Találkozóhoz – a politikai pluralizálódás egyik első, jelentős állomásához hasonlóan – a hűság városában is , több rendszerváltó, a demokratikus folyamatok kiteljesedésének szolgálatába álló politikai erővel a változások élére állt.

Ma már történelemnek számít több, olyan soproni megmutatkozásuk, amellyel – nem csak akkori hitük és meggyőződésük szerint, hanem – mára már a történelem által is igazoltan hitték, hogy egy heroikuskor, történelem-formálóiként, a jövendő Magyarország alapjait helyezik el.

A magyarság esélyei címet adták a Lakiteleki Talákozói szervezői az 1987-es, több, mint 180 résztvevővel zajló többszörös politikatörténeti jelentőséggel bíró eseménynek, amelynek – az 1988-ban azon résztvevők egyikeként Borbély József szerint is – szerves folytatása volt a Sopronban 1988-ban a Liszt Ferenc Művelődési Központban szervezett, nagygyűlés, az 1956-ra való, akkor nagyon is bátor emlékezés. Azon az emlékezetes 1988. évi november 4-i rendezvényen Kóczán Zoltán volt a felszólamló és a forradalom hőseire való megemlékezésre kérte fel a jelenlévőket. Aztán következett a sopronkőhidai rabtemető 56-os mártírjainak rehabilitálásához vezető, a társzervezetekkel rendezett, akkor még nem "természetes" módon ellenzékinek számító tevékenysége.

A jubileumi évfordulón volt és jelenlegi MDF-tagok és szimpatizánsok egyaránt elfogadták a soproni szervezet ünnepi alkalmára szóló meghívását.

- A soproni MDF-ben több lehetőség van, mint amennyit jelenleg magából mutat- mondta Borbély József, elnök, aki hozzátette: fénykorában a soproni szervezet volt az országban az egyik legerősebb. Borbély József  bízik a megkezdett építkezés, a megerősödés, a soproni közéletben való erőteljesebb jelenlét sikerében.

- A megyében az MDF a harmadik legjelentősebb politikai erő, ami a megyei közgyűlés összetételében, a kormányzó koalícióban való részvételünk arányában is megmutatkozik. Az elvünk mindig is az volt, hogy a vidéket szolgáljuk - mondta Szabó Miklós, az MDF megyei elnöke, aki szintén jelen volt a soproni megemlékezésen.
    A megyei közgyűlésben a frakció összetételét nézve a hat MDF-es tagból kettő kivételével mind polgármesterek is, akik közvetlen információkkal rendelkeznek a települések problémáiról, illetve a települések megyei közgyűléssel való kapcsolattartását is hatékonyan valósítják meg.
    A soproni MDF irodában tartó megemlékezésen a megyei elnök arról is szólt, hogy a rendszerváltozás időszakában még úgy ítélte meg, hogy legalább 5-6 ciklusra van szükség ahhoz, hogy a valódi rendszerváltás megtörténjen és a demokratikus intézményrendszer kialakuljon. Jelenleg, a társadalmi folyamatokat, a közélet alakulását látva az elnök úgy értékeli, hogy a teljes demokratizálódás eléréséhez a magyar társadalomnak ennél többre lesz szüksége.
    Szabó Miklós ugyanakkor elmondta: bízik abban, hogy a soproni MDF is megerősödik és a jobboldali politikai erőkkel együtt a következő választást követően kormányzati tényezővé válik.
 
 
(A felvételeken: 1. Borbély József az MDF soproni szerezetének elnöke és Medgyasszay László, országgyűlési képviselő; 
                              2.  Szabó Miklós az MDF megyei elnöke)

T.É.


Emlékezés Antall Józsefre

Antall József, néhai miniszterelnök halálának 10. évfordulója közeledtével rövid ünnepségre – gyertyagyújtásra – hívják Sopron és környéke polgárait, Antall József tisztelőit 2003. december 8-án, hétfőn 18 órakor a soproni Hűségzászlóhoz a FIDESZ Magyar Polgári Szövetég Kulturális Tagozat és a Magyar Demokrata Fórum megyei szervezeteinek kezdeményezésére, a Fidelitas, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség, a KDNP, az MDF, az MDNP, az MKDSZ soproni szervezetei, valamint a Polgári Együttműködés Egyesülete és a Polgári Körök soproni csoportjai.