CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. december 10., szerda 12:08


„Kockára tett jövőnk”

A Fidelitas soproni szervezete sajtóközleménye

,,Kockára tett jövőnk"
címmel sajtótájékoztatót tartott a Fidelitas soproni szervezete nevében Pongrácz Nóra, a Fidelitas országos alelnöke és Schlosser András, a soproni csoport alelnöke, illetve sajtóközleményt adott ki, amely a Fidelitas 2003. novenber 22-én megtartott VI. Kongresszusának egyik központi témájáról, amely a „Kockára tett jövőnk” címet viselő politikai vitáról szól, amelynek keretében bemutatásra került az úgynevezett Medgyessy-kocka.
A kocka egyes oldalain azok a fiatalokat érintő ígéretek voltak találhatók, melyeket a Medgyessy-kormány tett a választási kampány során, ám, a Fidelitas szerint, azok nem teljesültek.

1. Az otthonteremtési támogatás szétverése
Az MSZP ígérete az volt, hogy kiemelten kezeli majd a kormány az otthonteremtést, valamint a lakáshitel-kedvezmény kiszélesítésére is ígéretet tettek.
Ezzel szemben az igazság az, hogy felére csökkenteték a hitelek után járó adókedvezményt, megemelték a hitelkamatokat és csökkentették a felvehető hitel nagyságát is. Természetesen csak az után, miután Demszky Gábor és Magyar Bálint felvették a maximált hitelt.
Ezek az intézkedések kb. 200.000 család helyzetére voltak negatív hatással.

2. Csúcson a pályakezdő munkanélküliség
A jelenlegi kormány új munkahelyeket ígért. Ezzel szemben sorozatos gyárbezárásokról hallani, a pályakezdő fiatalok pedig egyre nehezebben, sőt néha egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni. Ezt saját és évfolyamtársaim tapasztalataiból is meg tudom erősíteni.

3. Nyoma sincs a 10.000 új kollégiumi férőhelynek
Az MSZP által megígért 10.000 új kollégiumi férőhelyből eddig egyetlen egy sem valósult meg, sől megszűntették a kollégiumépítésekre szánt állami támogatásokat. E helyett magántőkét szándékoznak bevonni, melynek az a várható következménye, hogy a kollégiumi díjak kb. 25-40 ezer forint között lesznek, amely már közel áll az albérleti díjhoz.

4. Ingyenesség helyett dráguló utazási költségek
Az MSZP azt ígérte, hogy az oktatási intézmény és a lakhely között ingyenes lesz a közlekedés. Ezzel szemben november 1-től emelkedtek a tömegközlekedés díjai, és szó sincs ingyenességről.

5. A diákhitel kamatainak megemelése
A jelenlegi kormány azt ígérte, hogy a diákhitel kamatait csökkentik. Ezzel szemben nőtt a kamat. S a jelenlegi állapot szerint a pályakezdő fiatalok a törlesztést már a munkanélküli segélyből megkezdhetik.

6. Nincs ingyenes jogosítvány
Ezt mindazok tapasztalhatták, tapasztalhatják, akik most szerzik jogosítványukat. Optimális estben kb. 80-100 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése. S bár Gyurcsány Ferenc megígérte, hogy 2004-ben az ingyenesség meg fog valósulni, ennek ellenére nincs a 2004-es költségvetésben erre elkülönített összeg.

Az MSZP programjának szlogenje: „Egyetértésben a nemzettel” Azonban úgy tűnik mára félreértésben vannak egy egész nemzedékkel.
- szól a Fidelitas helyi szervezetének sajtóközleménye.