CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 11., csütörtök 21:04


Katasztrófavédelem – szorosabb együttműködés a Fertő osztrák és magyar oldalán

Katasztrófavédelem – szorosabb együttműködés a Fertő osztrák és magyar oldalán

Együttműködési megállapodást írt alá a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi, valamint a Burgenlandi Tartományi Igazgatóság a Fertő tó tűzvédelmének javítása érdekében. A megállapodás a határon átterjedő tüzek nádtüzek oltásán túl kiterjed a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek és a felszíni vizeket ért szennyeződések határon átnyúló hatásainak felszámolásában való együttműködésre is.

A Fertőn az utóbbi években többször pusztított nagy kiterjedésű tűz. Ausztria és Magyarország közös természeti kincsének védelmére a burgenlandi és a magyar tűzoltók együttműködési megállapodást dolgoztak ki. A természeti katasztrófák elleni védekezés nemzeti ügy. A mostantól még szorosabbá váló együttműködés a tűzesetek megelőzét szolgálja – hangzott el az eseményen.

Manfred Seidl, az Osztrák Tűzoltó Szövetség elnöke, a Burgenlandi Tartományi Tűzoltóság parancsnoka a Cyberpressnek elmondta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei, valamint a Burgenlandi Tartományi Igazgatóság közös határa több mint 100 km hosszú, errre a természeti katasztrófák nincsenek tekintettel, nem állnak meg a határokon, ezért nagyon fontos, hogy a magyar és a burgenlandi tűzoltók összehangolják munkájukat, amelyben kiemelkedő szerepet kap egy az eddiginél korszerűbb riasztási rendszer. Ennek segítségével minden eddiginél gyorsabban azonosítható a bekövetkezett káresetek pontos helyszíne.

Pesztenlehrer Lajos tűzoltó ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a megállapodás értelmében a burgenlandi és a magar tűzoltók információval látják el egymást például felszereléseik állapotáról, a riaszthatóságról stb…, emellett közös kiképzést és gyakorlatokat is terveznek. Az együttműködés a határon átterjedő tüzek oltásán túl kiterjed a veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek, illetve a felszíni vizeket ért szennyeződések felszámolására is.

Tóth Anita Lilla