CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Űrvadász

2003. december 12., péntek 11:21


Luca-napi meteorzápor

Luca-napi meteorzápor

Decemberben újra láthatjuk a Geminidák nevű meteorraj tagjait. A legtöbb meteort 13-án este figyelhetjük meg.

December első felében ismét keresztezi Földünk pályáját a Geminida meteorraj, így a szerencsés megfigyelők a téli éjszakákon is gyönyörködhetnek a hullócsillagok látványában.

A Geminida raj - keletkezésének szempontjából - kivételnek számít az ismertebb meteorrajok között. Míg a legtöbb raj születése az üstökösökhöz kapcsolódik (vagy egy Nap közelébe kerülő üstökös gázkitörései repítik ki a port a világűrbe, vagy egy megsemmisülő üstökös maradványaiból alakulnak ki a rajok), addig a Geminidák tagjai egy kisbolygó (vagy egy inaktív üstökösmag), a Phaethon felszínéről származnak.

A Geminidák az év végének leglátványosabb meteorraja. A legnagyobb kitörésre Luca napján, december 13-án (szombaton) éjjel kerül sor. Ekkor szerencsés esetben akár 60-70 meteort is megfigyelhetünk óránként. Az észleléseket célszerű az éjszaka első felében (még éjfél előtt) végezni, mivel ekkor a Hold még nem lesz túl magasan az égen.
A raj radiánsa (vagyis az a pont, mely felől a meteorok érkezni látszanak) az Ikrek (Gemini) csillagképben lesz, amely az égbolt keleti irányában lesz látható.

Ízelítőül Heikko Rodde felvételét tekinthetik meg, amelyen egy, a svájci Alpok bércei felett elsuhanó Geminida látható (a kép tavaly készült):

FIGYELEM! A téli esték meglehetősen hűvösek, így a meteorozáshoz nagyon melegen fel kell öltözködni (több réteges ruházat, esetleg hálózsák ajánlott)!



Szalai Tamás <szaszi@bdeg.sopron.hu>