CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. december 12., péntek 14:10


Az Ikva Rádió hírei


Befejeződött a cukorrépa-kampány. A szakemberek szerint lesz elegendő fehércukor és nem emelkedik az ára annak ellenére, hogy a Nyugat-Dunántúlon a korábbi évek termésátlagánál a - a száraz időjárás miatt - mintegy ötödével kevesebb cukorrépa termett.

Megkezdődött a Fertő tavon a nád aratása, az elsősorban tetőfedésre alkalmas alapanyag többségét holland, dán, német és amerikai piacra szállítják. Idén a gazdaság a természetvédelmi előírások betartása miatt is igyekszik szorosabb kapcsolatot kialakítani a Fertő- Hanság Nemzeti Parkkal.

10 éve foglalkoznak a Soproni Uszodában asztmában szenvedő gyerekek gyógyításával. Az egyik leghatékonyabb módszer ugyanis a betegség kezelésében: az úszás. A gyerekek állóképessége nő, és csökken az asztmás rohamok száma.

Idősek otthonát avattak Sopronban. A több mint félmilliárd forintos beruházás a Széchenyi Terv (308 milliós) támogatásával és adományokból épült. A bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó Szent Benedek Idősek Háza közel 70 idős ember ellátását oldja meg és mintegy 35 embernek ad munkát.

A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma elhalasztotta a tárgyalást a Sopron önkormányzata kontra RDMB Holding 2002 Kft. perben, amelynek tétje, hogy kié tulajdonképpen a Hotel Rózsadomb. Mint ismert, a soproni önkormányzat, vagyis az eladó, illetve a holding mint vevő elálltak a 2002 júliusában létrejött, az RDMB Szállodafejlesztő Kft. üzletrészeladási szerződéstől. Abban egyetértés van a felek között, hogy a vevőnek vissza kell adnia az üzletrészt az eladónak. Vita van azonban arról, hogy ez milyen pénzügyi feltételekkel történjen meg.

Sopron-Pécs örökrangadót rendeznek a női kosárlabda bajnokságban vasárnap. Az Euroleasing Orsi Sopron - Mizo Pécs összecsapás 18 órakor kezdődik a Sportcentrumban. Szintén hazai pályán szerepel a Soproni Ászok is; férfi kosarasaink a Szolnokkal mérkőznek szombaton 18 órától a Krasznai csarnokban.

A karácsonyi vásári forgatag veszélyeinek csökkentésére és főleg a zsebtolvajok ellen, közös járőrözést tartanak Sopron utcáin és a bevásárló központokban a rendőrség és a határőrség munkatársai.

Ajándékgyűjtő akciót hirdetett a Magyar Vöröskereszt. A szervezet a Fogyatékkal Élők Nemzetközi Évében az intézményekben élő sérült gyermekek karácsonyát szeretné megszépíteni. A soproni területi irodába eddig kevés felajánlás érkezett, ezért továbbra is számítanak a környék lakosainak felajánlásaira.

Idén is felállította elárusító helyét a karácsonyi vásáron, a Bányászati Múzeummal szemben a Lions soproni klubja. A forralt bor és a sütemények árusításából befolyt pénzt most a vakok és gyengénlátók támogatására fordítja a karitatív szervezet.

Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából, és a Deák-Év rendezvényeinek részeként szobrot kap Sopronban Deák Ferenc. A szobor avatása december elején várható a Deák téren, az I. Világháborús emlékmű szoborcsoportjával szemben.

Közlemény: Rendészeti Szakközépiskola Éleslövészetet tart A Harkai katonai lőtéren december 15-16-17-18-án 08.00-13.00 óráig