CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. december 12., péntek 23:39


Adventi-karácsonyi jótékonysági orgonaverseny az evangélikus templomban

Az orgonista, Kuzsner Péter ajánlásával

Adventi-karácsonyi orgonaverseny
az orgonista, Kuzsner Péter ajánlásával
Jótékony célú hangversenyre várják a soproniakat szombat este 6 órakor az evangélikus templomba.
Az esten Kuzsner Péter orgonista, az Universitat für Musik und darstellende Kunst Wien intézmény hallgatója játszik, aki egyben a Pápai Református Teológiai Akadémia idei végzőse. 
Az első mű, Dupre szép és tragikus  hangvételű műve még a karácsony előtti sötét világ korszakát jeleníti meg, az est végén ugyancsak Dupré Három prelúdium és fúgájából az első hangzik majd el, ami egy visszafoghatatlanul vidám darab.
A darabokat az orgonaművész-növendék, akivel a közeljövőben egy hosszabb beszélgetést is olvashatnak, ajánlja olvasóinknak
A két Marcel Dupre alkotást leszámítva, a Lukács Evangéliumából kiindulva a karácsonyi történetként is lehet szemlélni a koncertet.
Az első darab egy Liszt-mű, ami zongora eredetijében még Ave Maria címet viseli, orgonára átdogozva a mű ,,ökumenizált" címe  Ima, amelyből azért szépen kivehető az Ave Maria szöveg. Erre a darabra ,,válasz" Jean-Adam Guilan, francia korabrok szerzőnek a nyolc Magnificat-ja közül  a második tónusra írt szvitje. Ennek a hat része való tagolása a magnificat-tagolást követi a hetedik Amen tétel.
Ezután következik a Dietrich Buxtehude, dán születésű, de Németországban élt és Bach által is ,,bálványozott" orgonista adventben elővett énekre írt kompozíciója: Wie schön leuchtet der Morgenstern. Ez az Adventben élő hívőnek a karácsonyvárása. Nagyon szép korál fantáziát ír belőle két strófával Buxtehude, amiben helyenként elrejtette a koráldallamot.
Ezt követi a műsor során a Jézus megszületésének pillanata  (Brahms. Es ist ein Ros' entsprungen), amire jön Bach-nak az olasz hatás jegyeit magán viselő Pastorella című műve, amely egy négy tételes bukolikus hangvételű darab.
Az utoljára felcsendülő Dupre-darabban angyalok ezrei jelennek meg a pásztoroknak. Ez utóbbi egy táncos ritmusú örömzene.