CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2003. december 13., szombat 17:52


Közös számvetés

Másfél milliárd forint központi forrásból

Közös számvetés
Másfél milliárd forint központi forrásból

    Walter Dezső polgármester és Kránitz László országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartottak az elmúlt évben elért eredményekről. A polgármester hangsúlyozta a korrekt és nyílt tájékoztatás fontosságát, majd hozzátette: 2006-ban is úgy szeretne a választók elé állni, mint aki képes a beváltott választási ígéretekkel történő elszámolásra.

    Walter Dezső elmondta, hogy a város érdekében történő kapcsolatépítést nagyon fontosnak tartja, ebben Kránitz László személyében együttműködő partnerre talált. A Thurner Mihályt nagy példaképének tekintő polgármester a város édekében kész együttműködni a FIDESZ képviselőjével is.
A polgármester kiemelte: A város vagyonvesztése megállt, a gyarapodás elkezdődött, összesen 1, 5 milliárd forintos állami támogatást kapott Sopron.

    A szociális bérlakások építését kiemelten kezeli a városvezetés. Mint ismeretes, nemrég megtörtént a Hátulsó utcában a 43 lakásos bérlakás alapkőletétele. A város 400 m amunkálatok költségéhez ugyanennyivel járult hozzá az önkormányzat és az érintett lakóközösségek.illió Ft-ot nyert pályázati úton szociális és bérlakás jellegű építmények létrehozására.
    Fontos eredmény a Stadion rekonstrukciója is, hiszen 355 millió Ft állami támogatást sikerült erre a célra szerezni. Ehhez a város 180 millió forinttal járult hozzá, majd később újabb 40 millió forinttal támogatta a rekonstrukció befejezését.
    Az európai színvonalú Erzsébet-kórház további korszerűsítésére 200 millió Ft pályázaton nyert pénzzel járult hozzá a város, amelyet diagnosztikai eszközök vásárlására költött az egészségügyi intézmény. További 70 millió forintot biztosítottak az önkormányzat keretéből a kórház eszközvásárlására.
    A Hűségkút felépítésére nem volt elegendő az előző kormány által hagyományozott 30 millió, a város további 36 millióval támogatta a szobor és a park kialakítását.
    A legújabb eredmények közé tartozik, hogy az elmúlt héten az ipari park inkubátorházának építéséről támogatási szerződés aláírására került sor, az 1,150 milliárdos beruházást minimális önerővel sikerül létrehozni.
A panelházak utólagos hőszigetelésére 21 millió 600 ezer forintot kapott a város, amihez ugyanannyival járult hozzá az érintett önkormányzat és a lakóközösségek.

Kránitz László beszámolt arról, hogy ötvenmilliós komposztáló berendezés beszeréséről, valamint a közterek és szobrok rendbetételére, valamint a  Deák-szoborhoz kapott kultuszminiszteri tíz-, iletve kétmilliós támogatásról.
A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta nem volt még ilyen szép, hangulatosan kivilágított a belváros. Mindez jó visszhangot keltett, és az idetartozás érzését erősíti a soproniakban,.

H. E.