CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2003. december 13., szombat 22:08


A vállalkozóknak nem tetszik a vállalkozások adóterhelésének várható növekedése

Adófórum Sopronban

Adófórum Sopronban

    A Kereskedelmi és Iparkamara fórumot szervezett december 11-én , amelynek meghívott vendégei Hruby József alpolgármester és Berta Attiláné, a soproni Polgármesteri Hivatal Adóhivatala vezetője volt.

    Az alpolgármester bevezetőjében a város gazdasági helyzetét vázolta fel, amelyet összegezésként egyszerűen nehéznek minősített. Elmondta: a 2003. év a nagy gondok miatt megszorításokat hozott. Példaként az iskoláktól elvont 500 millió Ft-tal kapcsolatban az elvonás okait és mechanizmusát elemezte. Azt is elmondta, hogy 2004-ben folytatni kell az ésszerű, kiadáscsökkentő lépéseket, mert a város nagysága, lehetőségei és az ellátandó feladatainak finanszírozása között nagy a feszültség. Ezzel kapcsolatba az önkormányzati cégek működését, ésszerűsítését elemezte a fórum résztvevőinek.
    A helyi adózás kérdéseire áttérve Hruby József kijelentette: a két milliárdos adóbevételi terv valószínűleg nem teljesül, ami tovább nehezíti a város helyzetét.
    Ezután az egyes adónemek tervezett változására tért ki, hozzátéve, hogy a képviselőtestület fogja véglegesen eldönteni a konkrét számokat.
    A résztvevők között parázs vita alakult ki, de számtalan javaslat is elhangzott.
    A vállalkozók nemtetszésüket fejezték ki a vállalkozások adóterhelésével illetve annak növekedésével kapcsolatban. Az egyik felszólaló az építményadó tervezett adatait elemezve ki számította, hogy a várható összbefizetés 95 %-a a vállalkozásokat terhelik.

    A vállalkozók azt kérték a városi illetékeseitől, hogy a vállalkozók, a polgárok adóterhelésének csökkentése érdekében hatékonyabban lépjenek fel az adót nem fizetők, a bliccelők ellen.
    Az Adóhivatal vezetője megnyugtatásul elmondta, hogy folyamatosan és következetesen folyik az ellenőrzés és a felderítő munka.

Kocsi János