CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 15., hétfő 00:04


A Hűség Napja Harkán és Ágfalván

A Hűség Napja Harkán és Ágfalván

A Hűség Napján megemlékezést tartottak Harkán és Ágfalván, ahol Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselője volt a szónok.

A Harkán tartott rendezvényen a népszavazásban résztvett települések polgármesterei közül Ágfalva és Fertőboz polgármestere is jelen volt.
Az országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: a térség lakóinak népszavazáskor hozott döntése nem a rövid távú érdekeiket tartotta szem előtt, hanem a mindenki számára fontos értékeket, amelyeknek középpontjában a hazaszeretet, a hazához való hűség állott.


Harka: ,,A Hűség Napjának ünnepe nem csak Soproné, vagy az abban résztvett településeké, hanem az egész nemzeté."

- Az egy ezer év óta Magyarországhoz tartozó településeket a hűség által tudták megőrizni azok, akiket a közösséghez tartozás ereje kötött össze - mondta Szájer József.
A szónok kifejtette: Az ünnepek jelzik, hogy fontosabb az, ami bennünket összeköt. A különböző gondolkodásunk, hitünk, anyanyelvünk mellett mindannyian a magyar haza polgárai vagyunk, ez annak az ezer évesnél több, európainak is számító hagyománynak az alapértéke, amely mindig is befogadta a világot, úgy, hogy megőrizte saját hagyományait - fejtette ki Szájer József, aki arról is szólt, hogy kezdeményezésére december 15-én az Országházban kiállítás nyílik, amely megemlékezik a népszavazás évfordulójáról, bemutatja a korabeli eseményeket és a 2001. évi népszavazás 80. évfordulója nyomán keletkezett emlékműveket.
December 14-ét a Hűség Napjává, egyben az egész ország ünnepévé tette az 2001. évi kormányrendelet, fontos, hogy ez a történelmi jelentőségű nap az egész nép ünnepévé váljon; ezt a szándékot indítja útjára szimbolikusan az Országgyűlésből a holnapi kiállítás.

Ágfalva: ,,Az ágfalvi véráldozat volt az első, amely a népszavazás eseményéhez vezetett, és ahhoz, hogy a térség magyar maradhatott."

A népszavazás évfordulóját azért tette a polgári kormány a Hűség Napjává, hogy az ország figyelme a Sopron környéki kisebb településekre is ráirányuljon - mondta, hozzátéve: a kis települések és azok lakói is értékesek, ezért is kapott Sopronnal együtt a népszavazás 80. évfordulóján ajándékot minden, abban résztvevő település, ami a polgári kormány szándékait tükrözte, egy olyan időszakban, amikor egy emelkedő nemzet minden egyes településén meg tudta ünnepelni a magyar államiság 1000 éves évfordulóját.
A magyaroknak az ezer éves történelem magabiztosságot és nyugodt erőt ad a jövőbeli csatákhoz, az 1921. évi népszavazás példája pedig bátorságot és hitet a biztos értékrend melletti bölcs döntésekhez - szólt a jelenlévőkhöz a szónok.

T.É.

Kapcsolódó cikkek, oldalak:
Hűség Napja 2003.
Népszavazás Sopronban 1921.