CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Kereskedelmi és Iparkamara

2003. december 15., hétfő 01:00


Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara: eredmények 2003-ban

Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara: eredmények 2003-ban

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamara 2003. évi eredményei:

    A Kamara a vállalkozások EU-s felkészítésére 21 konzultációt, két szakmai utat (Ausztriába) és egy konferenciát szervezett, amelyek háromnegyed részében különböző szakmákkal szembeni specifikus követelményekről volt szó. A rendezvények mellett több száz EU-s kiadványt adtunk át a vállalkozóknak.
    A vállalkozások pénzügyi lehetőségeinek javítását célzó Széchenyi Kártyával kapcsolatban Sopronban több száz érdeklődőből 101-en igényelték a Kártyát, akik 78 %-a megkapta (az országos arány 65 %) az 500 ezertől 5 millióig forintig terjedő pénzkeretet.
    A vállalkozások külkereskedelmi tevékenységét segítette a Kamara a szükséges okmányok hitelesítésével és ezzel a kedvezményekhez való hozzájutás lehetőségének biztosításával. Ez konkréten 190 db származási bizonyítvány kiadását és 77 db ún. ATA Carnet hitelesítését jelentette.

    Öt mesterképző tanfolyamot indított a Kamara, amelyek eredményeként összesen 52-en érték el a vizsgákon a mesterfokozatot.
    A vállalkozások érdekében több mint húsz törvénnyel, rendelettel kapcsolatban fejtette ki a véleményét a Kamara (pl. számviteli-, az ökoadó-, hírközlési-, közlekedéspolitikai törvény). Ezek mellett több témában, - pl. az idegenforgalom szervezetének kérdésében -, lobbizott a soproni gazdasági önkormányzat.
    A szakképzés fejlesztése érdekében 13 szakma 62 gyakorlati képzőhelyét ellenőriztek a Kamara megbízottjai a régióban, amelyek következtében javult a tanulók ellátásának és oktatásának színvonala, nőtt a tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulók száma.
    Az érdekvédelem hatékonysága és az EU által nyújtott lehetőségek eredményesebb kihasználása céljából Nyugat-Dunántúl öt kereskedelmi és iparkamarája szövetségre lépett.


Adófórum Sopronban

 A Kereskedelmi és Iparkamara fórumot szervezett december 11-én , amelynek meghívott vendégei Hruby József  alpolgármester és Berta Attiláné, a soproni Polgármesteri Hivatal Adóhivatala vezetője volt.
Bővebb beszámoló az  Adófórum Sopronban című cikkben olvasható.



Mit tart a vállalkozása szempontjából legsikeresebbnek 2003-ban?

- kérdezte az elnökség a Kamara tagjaitól. A sok válasz közül néhányat megosztunk az cyberpress.sopron.hu olvasóival:

Dr. Józan Tibor,  GYSEV Rt Vasútigazgatóság: Vasúttársaságunk szempontjából a 2003. év legsikeresebb eseményének azt tartom, hogy az egyre erősebb piaci versenyhelyzetben is eredményesen tudtunk dolgozni. Személy- és áruszállítási teljesítményeinket a nagyon kedvező 2002. évhez képest is mintegy 10-13 %-kal emeltük. Szolgáltatásaink színvonalának folyamatos javításával elértük, hogy partnereink bizalma nőtt, hagyományos partnereink mellett újabb fuvaroztató feleket sikerült megnyernünk.

Pölöskey Béláné, Tercia Kft.: Az egyre nagyobb konkurencia-harcban a talponmaradást és nyereséges működést, valamint cégünk bővülését - Sárváron és Pápán nyitottunk egységet -, tartom a legsikeresebb eseményeknek a 2003. évben.

Takács Miklósné, Szakinfó Szövetkezet: A legsikeresebb esemény 2003-ban szövetkezetünk életében, hogy a nehéz gazdasági helyzetben meg tudtuk tartani a szolgáltatásainkat igénybe vevő vállalkozásokat, sőt növelni is tudtuk partnereink körét.

Károlyi Gyula kőfaragómester, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke:  Saját vállalkozásom helyzetében a legjobban annak örülök, hogy a megrendelések száma nem csökkent, sőt némi növekedést értünk el, aminek következtében nem kellett a dolgozók létszámát csökkenteni.
Az Ipartestület elnökeként, - és mint aki országosan ismerem az ipartestületek életét, - azt tartom sikernek, hogy az országban Sopronban valósul meg egyedül az Ipartestület és a Kamara közötti hatékony együttműködés, a közös érdekvédelmi fellépés.

Horváth Vilmos, a Kisalföld Volán Rt Idegenforgalmi üzletágvezetője: Örültem, hogy cégünk a Kisalföld Volán Rt. vette az ezévben sem csökkenő akadályokat, meg tudott felelni a piac növekvő kihívásainak, biztos megélhetést biztosítva Dolgozóinak.  Örülök továbbá, hogy a Volántourist szervezte programokkal tízezreknek szereztünk ismét felejthetetlen utazási élményt és nőtt törzsutasaink száma.
 
 

Békés, áldott karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk a gazdaság szereplőinek és az interneten a kamarai rovatot minden olvasójának:

a  Soproni Kereskedelmi és Iparkamara

Kocsi János