CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. december 15., hétfő 23:26


Szimbolikus jelentése is lehet annak, hogy az EU-csatlkozásról szóló szavazás napján tartották a Parlamentben a Hűség Napját

Sopron Napja - a Hűség Napja a Parlamentben

Sopron Napja - a Hűség Napja a Parlamentben

A soproni népszavazás 82. évfordulóján  kiállítás nyílt a az Országgyűlésben, az Országgyűlés tagjainak. Sopron város zászlója, címerében a hűséget tanúsító, ,,Civitas Fidelissima"  felirattal fogadta a Parlament Vadász-termébe belépőket.
A Hűség napján rendezett kiállítás Szájer József ötlete volt, akinek bevezetőjét követően Szili Katalin, az Országgyűlés Elnöke köszöntötte a tárlaton megjelent országgyűlési képviselőket. Szili Katalin kiemelte a soproni népszavazás jelentőségét, rámutatva arra, hogy Sopron és a környező nyolc település 1921-es döntése példaértékű az EU-csatlakozás küszöbén álló Magyarország számára.
A népszavazás eseményeit bemutató, Schäffer Ármin udvari fényképész korabeli fotógráfiái mellett Sopron, és a népszavazásban résztvett települések – Ágfalva, Balf, Bánfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk – Hűség-emlékműveinek fotói is láthatók.
Szájer József elmondta: ez utóbbiak a népszavazás 80. évfordulóján kiadott, a Hűség Napjáról szóló rendelet értelmében valósulhattak meg.
A rendelet – amelynek az egyes számú, aranyozott betűkkel nyomott díszpéldánya szintén látható a tárlaton, ugyanúgy amint Sopron minden intézményében  – országos ünneppé emelte december 14-ét, a Hűség Napját.

Ezért is tartotta fontosnak Sopron és térsége országgyűlési képviselője felhívni képviselőtársainak figyelmét arra, hogy a maguk szűkebb pátriájában mindenki tegyen azért, hogy kormányrendelet szerint a Hűség Napja az egész nemzet ünnepévé váljon, azt mindenhol ünnepként tartsák számon, és arról megemlékezzenek.
Szájer József rámutatott: szimbolikus jelentősége van annak, hogy éppen az EU-csatlakozásról döntő parlamenti üléssel egy időben nyílt a leghűségesebb város történelmi tettét idéző tárlat. A soproniak 1921. évi döntése és hűsége példája annak, hogy a rövid távú érdekek helyett mindig a hazánkhoz való ragaszkodás, a nemzethez való hűségnek az igénye kell hogy meghatározzák a döntéseinket.
A kiállítás megnyitót nagy sikerű borkóstoló követte, amelyen a résztvevők megkóstolhatták  Soproni Történelmi Borvidék legfinomabb borait.

A tárlaton bemutatott korabeli  fotográfiák a Sopron a népszavazás idején 1921-1922 Schäffer Ármin udvari fényképész gyűjteményéből valók, Edutech Kiadó, Sopron.
 

Ágfalva
Balf
Bánfalva
Fertőboz
Fertőrákos
Harka
Kópháza
Nagycenk
Sopron