CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2003. december 16., kedd 14:07


Veszélyes babakozmetikumok

Veszélyes babakozmetikumok

Budapest – A Greenpeace munkatársai a Rossmann kozmetikai forgalmazó cég üzleteiben veszélyes anyagokat tartalmazó babaápolási termékeket találtak. A Rossmann több bébiterméke, mint a Baby testápoló MDGN-t tartalmaz, olyan adalékot, amely allergiát illetve bőrgyulladást okozhat. A Greenpeace felszólította a Rossmann Magyarország Kft.-t, hogy 2003. december 16-ig vonja ki polcairól az MDGN-tartalmú babakozmetikumokat. A cég mindeddig nem válaszolt a Greenpeace megkeresésére.


„A babák egészségének védelme kiemelten fontos feladat, mindannyiunk számára. Amennyiben ezt a feladatot a Rossmann nem érzi teljes mértékben magáénak, a Greenpeace készen áll, hogy az üzletlánc boltjainak a közelében felállítandó információs pultok segítségével hívja fel a figyelmet az MDGN tartósítószer alkalmazásából eredő kockázatokra.” – mondta el Csáki Roland a Greenpeace vegyi kampányszervezője.


A babák bőre kiemelten érzékeny, éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a nekik készülő készítményekben jelen legyenek az egészségre akárcsak a legkevésbé is veszélyt jelentő anyagok.


Az Európai Unió mellett működő Kozmetikai Tudományos Bizottság jelentésében a következő olvasható: (6. oldal, 3. fejezet): „Az adatokból egyértelműen látható, hogy a metildibromo glutaronitrilhez köthető allergiás reakciók előfordulásának gyakorisága egyértelműen növekszik egész Európában. Ez mutatja, hogy a kérdéses tartósítószer jelenlegi használata (...) felelős a növekedésért. (...) Ennélfogva használata veszélyes a fogyasztókra.”

A Greenpeace honlapján megtalálható a többi MDGN-t tartalmazó termék listája is.