CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 16., kedd 14:32


Mozdonyok, vonatok, vasuti pályák - Képriporttal -

Mozdonyok, vonatok, vasuti pályák
Prohászka Csaba a fotós GySEV-vasútbarát - Különleges pillanatok megörökítője - képriporttal -

,,Egy-egy időszak levadászásánál nem számít a fagy, a forrósság, a napszak. Egy-egy különleges mozdony miatt elmegyek bárhová. És mindig meg kell keresni a megfelelő helyet, a megfelelő pozíciót, ki kell választani a jó szöget, előre meg kell tervezni a látványt, étellel-itallal, eső, hó ellen fel kell szerelkezni, utánaérdeklődni annak, hogy melyik mozdony mikor hol lesz, merre megy. Nem könnyű a vasutat fotózni, mert mindig van fönnakadás. Nagyon ritka, hogy a vonat pontos legyen." - mondja Prohászka Csaba a GySEV-vasútbarát.


    Tágabb értelemben a Sopron-Ebenfurth vonalon majdnem mindenki vasútbarát, és egyben GySEV-barát is Azokról van szó, akiknek napi munkájukon kívül a (magán)életük kisebb-nagyobb szeletét is a vasút teszi ki. Ez utóbbiak között pedig, ott vannak a megszállott GySEV-barátok, azok, akik valószínűleg születésüktől fogva pontosan értik és érzik, hogy a világ GySEV-hez köthető szeglete mennyivel több és másabb a világ többi részénél.

    Az egyszerű halandók egy része furcsállva, mások pedig őszinte csodálattal szemlélik a vasút eme megszállottjait, és titokban kicsit irigylik őket, és a vasutat is egyben. A végtelenbe futó sínpárok, a szerelvények, mozdonyok, kocsik hogyan hatnak a közelükbe kerülőkre, mi sem mutatja szemléletesebben, mint, hogy a ,,régi nagyok" között, lám megjelenik a ,feltörekvő", megszállott vasútbarát nemzedék.
    Ez utóbbinak tagja Prohászka Csaba gépészmérnök, a vontatási villanymozdonyok - január 1-től már a motorkocsik – reszortosa. Másik minőségében: a fotós GySEV-barát.
    A legelején különböző vasutas-újságokban látott felvételektől lenyűgözve gondolt arra, hogy egyszer majd ő is azokhoz hasonlókat szeretne készíteni. A vasút(GySEV)-baráttá válásnak ez – az egyébként tipikus – kezdete pedig, magában hordozta a folytatást. ,,Természetesen" vasútgépészetet tanult Győrben, és miután munkaköre – mozdonyok műszaki felügyelete – ellátásához is szükséges, 1999-2000-ben a mozdonyvezetői tanfolyamot is elvégezte.
    1996-óta rendszeresen fotózik, ,,természetesen" a vasutat, a vonatokat, folyamatosan és megállás nélkül, azt a különleges világot, amelynek része a sínpárhoz tartozó környezet, a peron, a látványos munkafolyamatok, a műhelyekben folyó munka. És mindenekelőtt a mozdonyok.
    ,,Elkapott helyzet" - mondja egy adott földrajzi helyen, egy adott pillanatban, adott fényviszonyok között a kanyarban éppen előbukkanó mozdonyra, amelynek látványánál, illetve az egyedi és megismételhetetlen pillanat megörökített képénél, aligha létezik szebb a fotós számára.
    Ehhez az is kell, hogy mindig nála legyen a fotómasina.
    Több ezer felvételét eleinte egy Cmena géppel, majd Zenit-tel, később egy Praktika, majd egy Chinon-nal készítette; ma már egy Fuji digitális masinája is van.
    Fura, hogy Sopronban egyelőre csak barátai ismerik felvételeinek egy részét, míg Szegeden kiállításokon többször díjat is nyert, de a szegedi születésű, immár vérbeli GySEV-es azt mondja: neki a legfontosabb, hogy a vasút különleges pillanatai megmaradjanak, és szeretné elérni azt is, hogy a vasútra mindenki megbecsüléssel nézzen.

Az alábbi képek Prohászka Csaba felvételei, amelyek még több felvétllel együtt, hamarosan a fotós készülő honlapján is láthatók lesznek.
 
 

Személyvonat havasan
Mozdonyok és sínpárok
Taurusok a mosón
Tehervonattal Sopronban
IC939-en
C1044-esek a Kalte-Rinne Viadukton

T.É.