CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. december 16., kedd 23:35


,,Értelmetlen és érthetetlen döntések'

A Polgári Összefogás a Sportlétesítményeket Fenntató Szervezet ,,beolvasztásáról' és az adóemelésekről

,,Értelmetlen és érthetetlen döntések"
A Polgári Összefogás a Sportlétesítményeket Fenntató Szervezet ,,beolvasztásáról" és az adóemelésekről

,,Gazdaságilag nem bizonyított a megtakarítás, sportszakmai szempontból pedig kifejezetten hátrányos helyzetet teremt a Sportlétesítményeket Fenntartó Szervezetnek (SFESZ) a Soproni Ingatlnkezelő Kft.-be való beolvasztása" - jelentette ki Abdai Géza frakcióvezető a Polgári összefogás mai sajtótájékoztatóján.
Abdai Géza egy rövid történeti visszatekintésben éremfajtáként tételesen sorolta fel a soproni sportolók 2002-ben és 2003-ban elért helyezéseit, amelyek között 2002-ben 10 soproni sportoló szerzett helyezést Európa- és világbajnokságon, 2003-ban pedig 20. Sopron jó hírnevét öregbítő, különböző magyar bajnokságokon első, második, harmadik helyezést elért sportolók száma 2002-ben összesen 66 volt, míg 2003-ban a felsorolás szerint 19 egyéni bajnok, és 1 csapat  ért el első helyezést; 16 sportoló és 8 csapat második helyet szerzett, továbbá 32 egyéni sportoló és 11 csapat ért el harmadik helyezést.

,,A sportsikerek közvetlenül vagy közvetve a SFESZ támogatásának köszönhetően valósultak meg" - jelentette ki Abdai Géza, hozzátéve: ,,a csütörtöki közgyűlésnek a témát érintő előterjesztése szerint megszűnik az intézmény önállósága, viszont az 50 millió forintot kitevő megtakarítást semmilyen kalkuláció nem igazolja."
A sporszakmai elképzelésekkel és állásfoglalással annyira ellenkezik az összevonás terve, hogy a Sport Albizottságban senki nem támogatta azt - mondta a frakcióvezető.
A Polgári Összefogás szerint: A SFESZ egy bevétel-orientált gazdasági társaság részévé válik, amelyben a sport teljes mértékben a háttérbe szorul, és a sporttámogatás egy Kft. gazdasági helyzetének a függvénye lesz. Például szembe állítják majd a szociális bérlakások felújítását a sporttámogatásokkal, miután a Kft.-ben nyereséget termelő ágazat sincs.  - mondta Abdai Géza. Kifejtette: a sport és a kultúra összefonódik, ezért, hogyha már mindenképpen összevonásokban gondolkodik a városvezetés, szerencsésebb lett volna, ha a Pro Kultúra Sopron Kht. része lett volna a városi sportéletet működtető intézmény.
 

- Igen ,,durva" építményadóemelésekre kerül sor a városban – a lakásokat kivéve –  minden szektorban - jelentette ki Havas András önkormányzati képviselő, aki arról is szólt, hogy amennyiben megszavazzák, a helyi parkolás kérdésében is egy olyan mértékű díjemelésre kerül sor, aminek a ellenzéki frakció tagjai vitatják a jogosságát. Ismertette: az első parkolási zónában 43 %-kal, a többi területén 40%-kal fognak emlkedni a parkolási díjak. A parkoló-bérletek 28%-kal emelkednek. ,,A jelentős áremelkedések önkormányzati hatáskörben történnek, lehetőség lett volna arra, hogy az önkormányzat legalább ezen a területen ne az inflációt messze meghaladó szolgáltatási díjakkal viszonyuljon a Sopronba látogató és a soproni gépjárművezetőkhöz." - mondta Havas András, aki annak a feltételezésének is hangot adott, hogy a városüzemeletetési cég közelmúltbeli kettéválasztásának rossz döntését, a cég gazdasági ellehetetlenülését akarják az intézkedéssel kivédeni.
A helyi építményadók mértékének tervezett emelkedéséről is szólt. A boltok estében 113-129%-os díjemelésre kerül sor, 67 %-os emelés az üdülőknél. A vállalkozási építményeknél 50 százalékos, a garázsingatlanoknál 33%-os adóemelésre kerül sor, ez utóbbi leginkább a lakosságot sújtja - mutatott rá a képviselő.

A kormányzati döntések értelmében amúgy is díjemelésre kényszerülnek a közszolgáltatók, amelyhez az ÁFA-emelések is hozzáadódnak, ezért mérlegelni kellene a helyi adóemeléseket - vélte Havas András, aki egy adott, korábbi rossz intézkedés, vagy rossz helyzetértékelés javítására hozott kényszerként értékelte a tervezett 40 százalékos adóemeléseket.
T.É.