CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

1999. augusztus 09., hétfő 00:00


Gazdag program várja a látogatókat

Nagycenki Művészeti Napok

Nagycenki Művészeti Napok

Majd én s Önök, az a negyven-ötven ember, aki megjelent ezen a megnyitón, elmondhatja, hogy részese volt a kezdeteknek, egy országos hírű, az évad kulturális eseményei között kiemelt helyen jegyzett eseménysorozat, a Nagycenki Művészeti Napok első megrendezésének - hangzott el az itt szabadon idézett, kissé optimistának, kötelezően ünnepélyes kijelentésnek tűnő mondat Gaál Péter, a Duna Televízió főszerkesztőjének beszédében. Azonban ez az egy pillanatra akár meghökkentő, akár súlytalan kijelentés is tartalmat nyerhet, ha megnézzük, mikor, hol és kiknek mondta.
 
Madarassy István: 
Janus Pannonius szobra

Nagycenk, ami ma egy olyan kis falu, ahol azért kastély is van és lovakat is lehet látni, valaha gróf Széchényi Ferenc igazgatása alatt a Dunántúl szellemi, s mint uradalom, a környék gazdasági központja volt. Méginkább a fia, István gróf idején, aki korának kiváló kvalitású politikusai közül is kiemelkedve vált a magyar életért tenni vágyás szimbólumává. Így Nagycenk valójában minden öntudatos magyar számára különös jelentéstöbblettel bír.

Az időpont, ha nem is oly direkt, mint a helyszín, azért jellemző. Jellemző a rendezvény szellemiségére, elkötelezettségére. A Páneurópai Piknik 10 éves évfordulója közelségét, s a mögötte meghúzódó tartalmat leginkább a kastély múzeumában megnyílt Madarassy-kiállítás tükrözi. Madarassy István ötvös- és szobrászművész ez alkalomra válogatott munkái közül szobrai a leginkább jellegzetesek. Egy Szt. István, egy magányos cédrus, egy Szt. Bertalan a kis Jézussal. Hozzájuk tartozik a negyedik, '48, '56, '89-re emlékező két csonka és egy virágzó ágú fát ábrázoló szobor, melyek közrefogják az Antal József emlékére készített plakettet. Madarassy szerint a helynek és a célkitűzésnek megfelelően válogatta munkáit, melyek közül már csak egy Széchenyi-szobor hiányzik. Még nem készült el.

A Napok főszervezője a három éve működő Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány, melynek kurátora, az egyébként neves zenészcsaládból származó Meizl Valéria. A fellépő zenészek nagy része a Zeneakadémia volt, ill. jelenlegi növendéke, kiknek az Alapítvány biztosít fellépési lehetőséget. A helyi néptánc együtteseken kívül a Deutschkreutz-I Fúvószenekar és a Győri Gardénia Klarinétegyüttes fellépése jelzi a távlati célokat, megrajzolva mind a látogatók, mind a zenészek várható vonzáskörét. Az alapítvány és a nagycenki önkormányzat együttes célkitűzésének megfelelően a rendezvények látogatása ingyenes.

Augusztus 15-én Gyurkovics Tibor záróbeszéde talán nem az utolsó lesz, és Gaál Péter és Madarassy optimizmusa sem alaptalan. Bfejezésül egy idézetet Antal József néhai miniszterelnöktől, amit a Madarassy emlékérmen olvastam: „Én szolgálok, s addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom.”

Borbély András