CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2003. december 20., szombat 16:43


'Visszaváltható' fenyőfa-árusítás

Visszaváltható fenyőfa-árusítás


A karácsonyi ünnepek előtt Magyarországon évente 1,5-2 millió fenyőt vágnak ki. A fák közel egyharmadát el sem adják, így ezek nyomban hulladékká válnak. A kivágott fákból 20-30 ezer tonna hulladék keletkezik, amely szelektív hulladékgyűjtés és komposztálás híján a szeméttelepeken végzi. Miután Budapesten és az ország nagyobb városaiban máig sincs visszagyűjtési akció, a kidobott fák a többi lakossági hulladékkal együtt kerülnek elszállításra, sok esetben a még rajtuk lévő díszek, szaloncukorpapír, leégett csillagszóró társaságában.

Információink szerint Sopronhoz legközelebb csak Győrben a Reflex Környezetvédő Szervezet irodája előtt, Bartók Béla út 7 szám alatt vásárolhatunk "visszaváltható fenyőfát".

Az az élő karácsonyfát nem szabad túlöntözni, és ne tegyük a  fűtőtest mellé. A fákat fokozatosan kell a meleghez szoktatni: emielőtt a szoba közepére kerülnek egy napot a lépcsőházban, a garázsban, vagy a pincében töltesenek el. Ugyanígy figyelni kell visszahozatalkor is a hirtelen "klímaváltozásra": a meleg lakásból ne kerüljenek ki rögtön a hidegbe, így jobb esélyük lehet a túlélésre. Ne vágjuk le a fák tetejét még a csúcsdísz kedvéért sem, mert ha így teszünk, a levágott hajtásoknál a fa megáll a fejlődésben . A túlélési esélyeket növeli, ha csillagszóróval sem pörköljük meg a fát.

Reflex Környezetvédő Szervezet
06-96-316-192
reflex@arrabonet.gyor.hu


Forrás: [origo]