CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. december 22., hétfő 02:12


Moldáv határsértők a soproni közúti határátkelőn

A magyar rendszámú autóbusszal utazók 2000 eurót fizettek a hamis okmányokért

Moldáv határsértők

42 moldáv határsértőt fogtak a soproni közúti határátkelőn péntek délután. A magyar rendszámú autóbusszal utazók – többségében nők - egyenként közel 2000 eurót fizettek a hamis okmányokért, amellyel Olaszországba szerettek volna eljutni – a jobb megélhetés reményében.
 
    Egy magyar rendszámú autóbusz kora délután jelentkezett kilépésre a soproni határátkelőn. Az úti okmányok ellenőrzésekor az utasok román útlevelet mutattak fel az útlevélkezelőnek, aki megállapította, hogy valamennyien hamis iratokkal próbáltak meg átjutni az osztrák-magyar határon. A további vizsgálatok során kiderült, hogy az Olaszországba tartó moldáv állampolgárok fejenként 1700-2000 euró közötti összeget fizettek az úgynevezett fényképcserés módszerrel hamisított útlevélért.
    Régi Zoltán határőr őrnagy, a soproni Határforgalmi Kirendeltség munkatársa a Cyberpress-nek elmondta: “A személyazonosságukat meghamisított közokirattal igazoló moldáv határsértők alaposan gyanúsíthatók a BTK 274 szakasz első bekezdés B pontjába ütköző közokirat hamisítás bűntettével. Átadjuk őket a határőrség bűnügyi szerveinek és minden bizonnyal kiutasítják őket az országból.
    Az embercsempészek, illetve az utazás szervezői után még folytatják a nyomozást. A soproni határátkelőn az elmúlt három hónapban száz közokirat hamisítási esetet derítettek fel. Nemrég 15 ugyancsak moldáv állampolgár próbált meg hasonlóképpen, magyar rendszámú autóbusszal - a jobb élet reményében - az Európai Unió országaiba jutni.

Tóth Anita Lilla