CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 22., hétfő 22:41


December 22-én tizenkét család vette át ünnepélyes keretek között a tulajdoni lapokat

Brennbergbányai telkek

Brennbergbányai telkek - folyamatosan rendezik a tulajdoni lapokat

Sajtótájékoztatóval egybekötött találkozóra hívta a brennbergbányai felújított Kultúrházba 2003 december 22-ére Hruby József alpolgármester azt a tizenkét családot, akiknek eddig sikerült az ingatlanvásárlásuk után a telkek tulajdonviszonyát rendezni.

Az eseményen, részt vett Varga Gyula a választókerület önkormányzati képviselője, Fabó Károly a Városi Földhivatal vezetője és Bschaden Lajos, a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Irodájának munkatársa.

Varga Gyula, Hruby József, Bschaden Lajos és Fabó Károly

Bevezetőjében Varga Gyula elmondta, hogy az elmúlt időszakban a településen kevés kivétellel, önkormáyzati bérleményben éltek a lakosok. Az 1990-es évek végén elkezdődött a lakások és a hozzá tartozó ingatlanok elidegenítése, de az ingatlanok nagy részének eladása akadályba ütközött. 2000-ben a bérlők a lakások nagy részét és a hozzá tartozó 200 négytzetméter feletti ingatlant is egy 1999-es önkormányzati rendelet alapján kedvezményesen megvásárolhatták. A hatályban lévő rendezési terv alapján a telekmegosztások állami tulajdont is érintettek, emiatt a telekkönyvezés elhúzódott.Hruby József alpolgármesternek 2003 október elején sikerült megállapodást aláírni a Kincstári Vagyonigazgatósággal, ennek eredményeképpen első körben tizenkét ingatlan tulajdoni lap ünnepélyes átadásásra kerülhet sor.
A képviselő szerint a Vagyongazdálkodási Iroda és a Földhivatal kapacitásának figyelembe vételével a többi, összesen közel kétszázötven ingatlan tulajdoni lapját is sikerül folyamatosan rendezni jövő év végéig.
Varga Gyula reméli, hogy a közelgő karácsonyi ünneplést sikerült  megnyugtatóbbá és boldogabbá tenni az érintett családok számára.

Hruby József alpolgármester köszönetet mondott a brennbergi lakosoknak a közel egy évtizedes türelemért. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy egy éves budapesti tárgyalássorozet után sikerült aláírnia szerződést a Kincstári Vagyonigazgatósággal. Megköszönte a Földhivatalnak, hogy a telekkönyvi átvezetéseket nagyon rövid idő alatt végrehajtották, és Bschaden Lajosnak a hivatalok tevékenységének  összefogását a telekügyek rendezése érdekében, ezután átadta a családok jelenlévő képviselőinek a tulajdoni lapokat.
Fabó Károly hozzászólásában kiemelte, hogy az utóbbi egy évben alakultak ki azok a jogi feltételek, amelyeknek az alapján a Földhivatal átjegyezhette az ingatlanokat, amit soron kívül meg is tett, és vállalta, hogy a következő átjegyzéseket is soron kívül el fogják végezni.
A rendezvény zárásaként az infrastruktúra  kialakításának folyamatáról és egyéb helyi aktuális kérdésekről folytattak megbeszélést az önkormányzat képviselői és a brennbergbányai lakosok.

TSZ