CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. december 23., kedd 14:10


II. Országos Ökumenikus Véradás - Nádaratás a Fertőn -Kórház műszeradomány: A koraszülöttek ellátásában nélkülözhetetlen műszer az Erzsébet Kórház csecsemőosztályának a Vakvilág Alapítványtól

Hírek, események

II. Országos Ökumenikus Véradás

“Adj vért és ments meg három életet!” programsorozata keretében második alkalommal szervezett ökumenikus véradást az Országos Vérellátó Szolgálat a karácsonyi ünnepek előtt. “A vér ajándék!” elnevezésű akciót a történelmi egyházak és a Magyar Vöröskereszt közösen hirdette. Akik az ajándékozás különös formáját, a véradást választják, bajba jutott embertársainkon segítenek.

Az OVSZ deceber 8-a és 22-e között hirdette meg az ökumenikus véradást. A felhívásra jelentkező véradók hozzájárultak az ünnepekkor szükséges vértar-talékképzéshez, az új donorok a véradók táborának bővüléséhez, a fiatalok pedig a donor állomány összetételében az ifjúság arányának növeléséhez, a donor utánpótláshoz.

Dr. Petró Olívia, a Soproni Vérellátó Állomás vezetője a Cyberpressnek elmondta: a véradásokat hagyományosan úgy szervezik meg, hogy az ünnepek alatt ne alakulhasson ki vérhiány. A Nyugat-Dunántúlon a térség legjobb véradó települései közül kiemelte Lövőt, Fertőszentmiklóst, Kapuvárt és Nagycenket.
Tóth Anita Lilla



Nádaratás a Fertőn
 
Aratják a nádat a Fertőn. Európa legkiválóbb minőségű tető-fedő alapanya-gából a szakemberek szerint az idén várhatóan a tavalyinál mint-egy 10 %-kal többet takaríthat-nak be. Az értékesítéssel sem lesz gond, a Fertő tavi nád ugyanis kelendő a Nyugat-európai piacon.

Ausztriába átnyúló, jellegzetesen sekély tavunkat több mint hatezer hektáron, zömmel a védett termé-szet-védelmi területeken borítja nádas. Ezért a tavat felügyelő Fertő-Hanság Nemzeti Park, valamint az Észak-Dunántúli Víz-ügyi Igazgatóság szakemberei a nádgazdálkodásban elsődleges szempontnak tekintik a termé-szetvédelmi értékek megőrzését. A Fertő Tavi Nádgazdasági Rt. munka-társai naponta nyolc munkagéppel takarítják be a Nyugat-Európában kelendő, értékes vízinövényt. Merkei Attila, a Fertő tavi Nádgazdaság Rt. vezérigaz-gatója a Cyberpressnek elmondta: „A Fertő tavi nád tetőfedésre a legalkalmasabb nádféle. Nagy szerencsénk van, mert - bár nagy jövője van -, nádat Magyaror-szágon ma még nagyon kis mennyiségben aratnak, kizárólag a Fertőn; és az összes kévét elviszik külföldre, főleg Németországba, Dániába és Hollandiába.” A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően a munka jó ütemben halad, a szakemberek szerint márciusig várhatóan hárommillió kéve nádat gyűjtenek be; vagyis a tavalyinál mintegy tíz százalékkal többet.

Tóth Anita Lilla  



Kórház műszeradomány

A koraszülöttek ellátásában nélkülözhetetlen műszert ajándékozott a soproni Erzsébet Kórház csecsemőosztályának a Vakvilág Alapítvány. A karácsonyi adomány értéke félmillió forint.

A koraszülött csecsemők egy része mesterséges lélegeztetésre szorul. A vérükbe kerülő oxigén mennyiségét ilyenkor egy speciális műszer, az ún. pulsoximéter szabályozza, amely megakadályozza a túladagolást, valamint a szemelváltozások, illetve a vakság kialakulását. A soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályán ilyen műszerből eddig nem volt elegendő. Dr. Tóth Péter, a soproni Erzsébet Kórház gyermekosztályosztályának vezető főorvosa a Cyberpressnek úgy fogalmazott: “Előfordul, hogy egyszerre két ikerpár születik és a negyediknek már nem jutna készülék, hiszen a kórházban eddig csak három ilyen gép volt, ezért jól jön a karácsonyra érkezett ajándék, hiszen ha az ünnepek alatt újabb ikerpárok születnének, mosttantól már őket is tudjuk monitorozni.

A Vakvilág Alapítvány adományát Takács Ilona adta át. A műszer segítségével mostantól még biztonságosabbá válik a koraszülöttek ellátása Sopronban. Januárban újabb adomány érkezik az Erzsébet Kórházba: a Reménysugár Alapítvány a reumatológiai osztálynak ajándékoz egy értékes műszert.

Tóth Anita Lilla