CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2003. december 28., vasárnap 14:58


'Így élünk'

"Így élünk"

Így élünk címmel megjelentette szokásos év végi hírlevelét a Soproni Református Egyház.

,,Sopron történetében aranyszegélyes lapja lesz annak a napnak, amelyen a felebaráti szeretetnek, a krisztusi emberségnek új hajléka támadt a soproni református templomban" - írta 1929. december 3-i számában a Sopronvármegye című politikai napilap a soproni református templom felszenteléséről szóló tudósításában" - kezdi beköszöntőjét Dr. Vladár Gábor lelkipásztor. Az írás címében – Őrizd meg, ami rád van bízva! – és igeidézetével (Jel 3,3) a gyülekezet lelkipásztora emlékeztet arra, hogy 2004. decemberében a soproni reformátusok templomuk építésének és egyházközségük fennállásának 75. évfordulóját ünnepelik.

 A továbbiakban az idei év gyülekezeti eseményeinek kronológiai felsorolása következik, majd Dr. Molnár Sándor gondnoknak a templom és az egyházközség tulajdonában lévő ingatlan felújítási munkálatairól szóló beszámolója olvasható a lapban:
,, Szeretnénk, ha egyházközségünk és templomunk fennállásának 75. évfordulóját a szükséges felújítási munkálatok elvégzésével ünnepelhetné, amihez sajnos, nem elég a szokásos ,,egyházi adó", azaz az egyházfenntartói járulék befizetése (melyet az egyházkerület a jövedelem 1 százalékban határozott meg), s amely – a perselypénzzel együtt – a folyamatos működési költségeket és a kisebb felújítási munkákat tudja csak fedezni." - írja a főgondnok, aki az egyházi épületek sorsáért felelőséget érzőket arra kéri, hogy a személyi jövedelemadóból, vagy társasági adóból leírható adományokkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy az elvégzendő felújítási munkálatok költségei vagy a pályázati források elnyeréséhez szükséges önrész az egyházközség rendelkezésére álljon.

Isten nélkül élni nem lehet! címmel, Dr. Papp Gábor 2003. Pünkösdjén elhangzott konfirmációi bizonyságtétele olvasható, Dr. Vecsey Dénesné a gyülekezet Felső-Tiszavidéken tett túrájáról számol be részletesen.

Az 50 regisztrált főt meghaladó kapuvári református gyülekezet életéről beszámolót Dr. Ballagi Farkas gondnok Szórványgyülekezetből leányegyházközség címmel írt.

A nyolcadik éve tevékenykedő Soproni Kálvin Kör eseményeit, közgyűlési döntéseit, továbbá a 2004. évi januári tervezett rendezvényeit Dr. Szarka László, leköszönő elnök ismerteti.
A havi rendszerességgel megtartott rendezvényei között a kör a Magyar Kultúra Napján Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőt látta vendégül a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével közösen. A továbbiakban egy-egy megtartott előadással a Kálvin Kör vendége volt Juhász László újságíró, Topolánszky Ákos református lelkész, helyettes államtitkár, Jókai Anna Kossuth-díjas író, Jeszenszky Géza egyetemi tanár, Ablonczy László író, ifj. Sarkady Sándor történész, Pintér Magdolna lelkész.

A kör tagsága a Költészet Napjáról a református egyetemi gyülekezet műsorával, Antall József, néhai miniszterelnök halálának 10. évfordulójáról a Hűségzászlónál tartott koszorúzással is megemlékezett.

A 2004. évi januári tervezett rendezvények mellett a beszámoló hírt ad a 2003. évi vezetőségválasztó közgyűlést követő személyi változásokról, továbbá arról is, hogy Dr. Szarka László, aki a kör alakulása óta tölti be annak elnöki tisztét, egyéb, halmozódó közéleti tisztségeire hivatkozva november 30-án bejelentette lemondási szándékát.

A kiadványban a 2003. év anyakönyvi adatai mellett az idén konfirmáltak névsora és a Maller Kálmán Templom és Iskola Alapítvány beszámolója is helyet kapott.

Az évi rendszerességgel megjelenő, ingyenes hírlevél, amelyet minden gyülekezeti taghoz eljuttat a Soproni Református Egyház. beszerezhető a soproni református templomban (Deák tér 2.), és rövidesen a Soproni Református Egyház honlapján is olvasható lesz.

T.É.

A Soproni Református Egyház oldala:
http://www.sopron.hu/intranet/egyhazak/reformatus/reformatus.html