CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. december 29., hétfő 01:28


Beszélgetős téli esték: a polgármester volt a vendég

Beszélgetős téli esték: a polgármester volt a vendég
 
,,,,Én itt születtem, az őseim is itt éltek, bárhova is mentem, mindig ide visszavágytam, nekem mindig Sopron jelentette az otthont. Miután szeretek itt lenni, úgy érzem, hogy engem is szeretnek itt."

A Beszélgetős téli esték sorozat idei első rendezvényének vendége a a közelmúltban a Teátrum Étteremben Walter Dezső polgármester volt, akivel Füzi Edit beszélgetett.
A beszélgetésből kiderült: mindent meghatározó sopronisága áll Walter Dezső tettei mögött, aki szerint az életet élni kell, ,,csak azt kell tudni, hogy hogyan"; akaraterő, kitartás, tenniakarás kell a sikerhez, és az, hogy az ember reális célt tűzzön ki maga elé.
Ő maga soha nem akart sem híres, sem gazdag ember lenni, polgármesterségről sem álmodozott, csak tette a dolgát - válaszolta beszélgetőpartnrének Walter Dezső, hangsúlyozva azt is, hogy abban, amit az ember tesz fontos, hogy hittel és szívvel-lélekkel tegye.

A hivatalban polgármesterként eltöltött egy év is abban a tudatában erősítette meg a polgámestert, hogy mindent meg lehet tanulni és meg lehet csinálni, aminek elvállalása pontos mérlegelés tudatában történik meg.
Utalt arra, hogy Kránitz László MSZP-s országgyűlési képviselő felkérésének, – az ő humánpolitikai hozzáértésének – köszönhető bizonyos értelemben, hogy végül is vállalta a polgármesteri pozícióért való indulást; ugyanakkor az elvállalt dolgot meg kell csinálni - mondta.

A meglévő és hasznosítható szellemi tőke, az adott lehetőségek felmérése és kihasználása, a város dolgainak üzleti szellemben való intézése is szóba került a beszélgetésen. Bizony, a vállalkozásban szerzett tapasztalatok a közigazgatásban is hasznosíthatók, mint ahogyan az is fontos, hogy egy város vezetése szinkronban legyen a kormánnyal - véli a polgármester, rámutatva arra, hog az előző ciklusokban ez nem így volt, ami az oka annak, hogy a város a jelenlegi állapotba jutott.

- Mindenkinek valami miatt szép ez a város. Én itt születtem, az őseim is itt éltek, bárhova is mentem, mindig ide visszavágytam, nekem mindig Sopron jelentette az otthont - mondta Walter Dezső, aki még sok és nagy dolgot szeretne tenni a város érdekében. Sok időre van ehhez szükség, bár már ténykedése jeleit látja: a Hűségkutat, az elkerülő út terveztetését sorolja, amelyekhez hozzá kell jönnie a Deák tér felújításának, az ipari park tudásközpontú létesítményének megvalósítására. Ez utóbbi jelenlegi alakulásában megint a gyakorlatias, és üzleti alapon történő gondolkodása segített.
Mindhhez négy év nem sok idő.

- Üzleti alapon kell megközelíteni a város jövőjét, mert a piac által meghatározott világban élünk. Nyilván az önkormányzatnak a közfeladatait is el kell látnia. Mint mondja: Ő ,,üzletel" a polgármesteri székben is, de nem magának, hanem a városnak, a város jövője érdekében.

Betegségről, egészségről, lobbiról, régióról is szó esett a beszélgetében.
- Természeti adottságainál fogva Sopron mindenképpen központ lesz - fejtette ki Walter Dezső, hiszen - tette hozzá – a határvonal mesterségesen lett meghúzva. Sopron monopolhelyzetében bízik a polgármester, abban, hogy Sopron meghatározó szereplője lesz ennek a földrajzi résznek.
A tudásközpontúságot felmutató, saját egyetemmel rendelkező Sopronnak az esélyei megvannak a jövőre nézve.

A beszélgetés során tanulóévekről és a vállalkozó jövőjét meghatározó németoszági másfél évről is szó esett. Ez utóbbi helyen szívesen invitálták kint maradásra Walter Dezsőt, amit ő egyetlen feltétellel vállalt volna: amennyiben a soproni Tűztornyot is odaviszik...

T.É.