CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Nyugati Kapu

1999. augusztus 04., szerda 00:00


A látni vágyó napba nem tekint

Dr. Cseke István szemész főorvos tanácsai

„A látni vágyó napba nem tekint”

Dr. Cseke István szemész főorvos tanácsai


A napfogyatkozáskor csodálatos élményben lesz részünk. Olyan jelenség, amit lelkesen és alaposan kell tanulmányozni, de egyúttal nagyon okosan is. Szemészeti oldalról fontos tudni, hogy ha tartósan a napba nézünk, akkor úgy mehet tönkre a látásunk, hogy egyrészt nem okoz fájdalomérzetet, másrészt nem azonnal, hanem csak később jelentkezik a romlás. A Nap képe az ideghártyán élesen fókuszálódik, és ez pont arra a helyre vetül, amivel a legélesebben látunk. Aki ilyen sérülést szenved a Naptól, az gyakorlatilag megvakul, bár a mindennapokban képes lesz tájékozódni, viszont a szem legfontosabb funkciója, az éleslátás elveszik: nem tud olvasni, autót vezetni és nem ismeri fel az ismerős arcokat.
 
Sopronban 11 óra 24 perckor kezdődik a napfogyatkozás
14 óra 9 perckor ér véget.

A napfogyatkozás több órás folyamat, amíg a Hold a Nap korongját teljesen eltakarja, és elvonul előle. Ez a több óra az, ami a legnagyobb veszély. Amíg a Hold teljesen eltakarja a Napot, (tehát a totalitás ideje alatt) szabad szemmel lehet a jelenséget megfigyelni. Aki távcsővel nézi a teljes napfogyatkozás időszakát, annak az a pillanat, amikor a Nap újra kibukkan, végzetes lehet, mert sokkal inkább felerősödik a hatás.

Semmiképpen nem javaslom azt, hogy valaki bármilyen védőeszközzel végignézze ezt a 2 óra 46 percet. A legjobb védőeszközzel is csak néhány percig vagy másodpercig nézzünk rá a Napra. A védőeszközökkel nem is lehet mást látni, csak azt, hogy a napból mennyi hiányzik. Önmagában nem ez a nagy élmény, hanem a teljes napfogyatkozás, amikor látjuk a nap koronáját és feltűnnek a csillagok. Minden helységre megadják a napfogyatkozás kezdetének időpontját. Ez Interneten is elérhető. Sopronban például 11 óra 24 perckor kezdődik a napfogyatkozás, a teljesség 12 óra 46 perc 31 másodperckor kezdődik ás 12 óra 47 perc 57 másodperckor végződik, majd az egész jelenség 14 óra 9 perckor ér véget azzal, hogy a Hold teljesen elvonul a Nap elől. Ha tudjuk ezeket az időpontokat, akkor nem muszáj állandóan a napot lesni, hiszen ezt minden derült napon megtehetjük. Elég akkor elkezdeni a vizsgálódást, amikor kezdődik a teljes napfogyatkozás.
 

Azt javaslom, hogy a jelenséget csak védőszemüveggel nézzük. Van mindenféle más eszköz is, még az is előfordulhat, hogy hatásos. A legismertebbek: a hegesztőpajzs, negatív film, CD lemez, kormozott üveg. Ezek nem standardizáltak, senki sem vállal garanciát értük. Ezen senki ne spóroljon és ne kockáztassa a látását. Többféle szemüveg is van, mindegyik más mértékben szűri a napfényt. A legkárosabbak az infravörös és az ultraibolya sugarak. A védőszemüveget ne a piacon vegyük, hanem olyan neves optikai szaküzletben, amelyik kezességet vállal az általa forgalmazott eszközökért.

A nap okozta retinagyulladás – retinitis solaris – ismert, de sajnos nem gyógyítható betegség. Vallási, pszichiátriai vagy más okból tartósan a Napot néző embereknél fordul elő. A napfogyatkozás azért is veszélyesebb, mert ilyenkor távcsővel, kamerával is néznek az emberek a Napba, ami megsokszorozhatja a károsító hatást.

A gyerekek két szempontból is veszélyeztetettek. Mindenki a Napra és a Holdra fog figyelni, ez elvonhatja a figyelmet róluk, pedig ők óvatlanabbak és még nem értik, hogy milyen veszélyes lehet a Nap nézegetése. Tudatosan kell figyelni, rajtuk van-e a szemüveg, mert le is vehetik, hiszen a védőszemüvegen nem lehet mást látni, csak a Napot, és ha ők a tájat vagy a társaikat akarják látni, akkor az ezzel a védőszemüveggel nem lehetséges. A másik veszély a kisgyerekeknél, hogy a törő közegeik sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek, ezért több káros sugárzást nyelnek el.

Sopronban kinevezésem előtt csak turistaként és átutazóban jártam, és megfogott szellemi és kulturális légköre. Pécsről nézve kellemes környezetnek éreztem ahhoz, hogy itt a szakmámban kiteljesedjek és az itteni lehetőségeket a tudásommal kiteljesítsem. Remélem, tanácsaimat megfogadják, így a környék lakói egész életükben gyönyörködhetnek ebben a szép műemlék városban és környezetében.

Torma Margit