CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2004. január 01., csütörtök 01:31


Mádl Ferenc köztársasági elnök újévi köszöntõje

Isten éltesse Mindnyájukat! Isten áldja meg Magyarországot!'

Mádl Ferenc újévi köszöntõje
2004. január 1.

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint Magyarország közelgõ EU- csatlakozásával történelmi esély valósulhat meg gazdaságunk, anyagi és erkölcsi életviszonyaink felemelkedéséhez, (...) "de rajtunk áll, és sokat kell érte tennünk, hogy az európai integrációnak mi is nyertesei lehessünk".

"Sok minden megváltozott bennünk és körülöttünk azóta, hogy tavaly ilyenkor poharat emeltünk az új esztendõre. Nem vagyunk egészen ugyanazok, mint voltunk" - jelentette ki az államfõ újévi köszöntõjében.

Kitért arra, hogy a minket körülvevõ világ sem ugyanaz. Tõlünk több ezer kilométerre háború van, amirõl akkor is tudomást kell vennünk, ha legszívesebben elfordulnánk tõle. Hozzátette: itthon is lassan, alig észrevehetõen, mintha ritkulna a megértés, a szolidaritás levegõje, és gyengülnének az összetartozás szálai.

"Mintha kevésbé hinnénk el a másikról, hogy õ is jót akar. Sokszor érezzük úgy, hogy szinte kizárólag az anyagi javak kerülnek elõtérbe" - fogalmazott az államfõ.

Mádl Ferenc szerint a magyarok mintha túlságosan is beletörõdnének abba, hogy sokan nemcsak az anyagi emelkedésbõl maradnak ki, hanem a legszükségesebb javakhoz sem tudnak hozzájutni. Hangsúlyozta: az õ napjaikat a mindennapi kenyérért, gyermekeik jövõjéért való aggodalom teszi nehézzé.

"Az eluralkodó bizalmatlansággal, szeretetlenséggel szembe lehet és szembe is kell fordulni" - emelte ki az államfõ.    A köztársasági elnök újévi köszöntõjében szólt a szabadság fontosságáról, leszögezve: az 1990-ben visszanyert szabadság nem ajándék; nemcsak esély, hanem kötelezettség is mindannyiunk számára.

Mádl Ferenc elmondta, hogy személyesen is felelõsek vagyunk életünkért, családunkért, szûkebb közösségünkért, a faluért, a városért, a közélet alakulásáért.

"Befolyásolhatjuk a politikai döntéseket, segíthetjük az ország és a határon túli magyarság, hazai kisebbségeink, nehéz helyzetben lévõ embertársaink anyagi és szellemi-lelki felemelkedését" - hangsúlyozta.

Az államfõ köszöntõjében felvetette az együvé tartozás gondolatát, amely - mint mondta - a néhány hónap múlva bekövetkezõ EU-tagság miatt idén szilveszterkor kicsit többet jelent, mint más évek fordulóján.

Mint mondta, a tagsággal véglegessé válik Magyarország biztonsága, politikai és gazdasági helye Európában.    Mádl Ferenc megfogalmazása szerint az uniós tagság bizonnyal jobban segíti a nemzet megmaradását, a határon innen és túl élõ magyarok jövõjét, nyelvünk, kultúránk megõrzését, mint a kívül maradás.

"E soknemzetiségû, sok kultúrát keretbe foglaló közösségbe nem azért lépünk, hogy a magunk örökségébõl veszítsünk. Nemzeti és európai örökségünk együtt hozhatják jobb holnapjainkat" - hangsúlyozta Mádl Ferenc.    Újévi köszöntõjében az államfõ Deák Ferenc szavait idézve azt mondta: "boldogságunk elsõsorban önmagunktól függ".

Mádl Ferenc szerint a közösség az igazi ünnepek alkalmával mutatja meg, hogy mindenkit, minden jó hitet befogad, és ilyenkor "együtt vagyunk mindnyájan, azokkal is, akik most egyedül vannak, és azokkal is, akik nem tudják, hogy rájuk is gondolunk. Emlékezzünk azokra is, akik elmentek".

Kiemelte: ebbõl az ünnepi érzésbõl lehet erõt, bizakodást és a szeretet melegét meríteni a most következõ év hétköznapjaira is.  "Erre emelem poharam. Isten éltesse Mindnyájukat! Isten áldja meg Magyarországot" - zárta köszöntõjét a köztársasági elnök. (MTV nyomán)