CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 08., csütörtök 18:30


A tisztaság dicsérete

A tisztaság dicsérete
Néprajzi kiállítás a Lábasházban

    “A kis patakban szép Iluska fehér ruháját mossa-mossa” –énekli a János vitéz operettben a később vitézzé avatott Kukorica Jancsi.
    Mielőtt még a környezetvédők felháborodnának, elárulom: Iluska a 19. század közepén, Magyarországon biztosan nem szennyezte be (szintetikus) mosószerrel a kis patak vizét.
    Mivel mosott hát és miért használt patakvizet? Abban a korban nem ismerték a vízlágyítót, a mosás hatékonysága szempontjából azonban fontos volt akkor is, hogy lágy vizet használjanak az asszonyok és a lányok. Az esővíz mellett a folyóvíz felelt meg ennek a célnak, mivel a források vizének magasabb a keménységi foka.

    A mosás bizony kemény munka volt a régi időkben – nemhiába bízta a mostoha az árva Iluskára. Mielőtt a patakra ment volna a ruhával, előbb még legalább egy napig a kádban kellett szapulnia a ruhát. A szennyes ruha fölé durva szövésű vásznat terített, arra fahamut szórt, aztán forró vízzel öntözte egy álló napig – ettől lettek szép fehérek, kilúgozottak a ruhák.
    Ez után mehetett csak a mosóasztallal és kilúgozott ruhákkal a patakra, hogy a faragott mosósulyokkal teljesen tisztára és simára sulykolja, mángorolja a ruhát.
    A mosósulyok annyira fontos eszköze volt akkor a nőknek, hogy a legények jegyesüknek, a férjek feleségüknek saját kezűleg faragott sulykot ajándékoztak. . A ruhák kisimításához mángorlót használtak az asszonyok. A forma nem sokat változott a századok folyamán, csak a minták. Kezdetben ékírással, rovással díszítették a mángorlót, később virágmintával, a készítő nevével, monogramjával.
    A polgárosodás lassan elérte a magyar vidéket is. A 19. század végén divatba jöttek a gombos ingek, amelyeket csak sima aljú mángorlóval lehetett kisimítani a korábbi bordás helyett.
    Aztán a faggyú és fahamu-lúg keverékéből készült házi szappanfőzés is háttérbe szorult, amikor a városon szolgáló lányok hazahozták a Gyöngy és Flóra névre hallgató gyári szappanokat. Később jöttek a mosószerek.
    Megjelent az első vízlágyító, a Trisó is – hogy ne kelljen a patakra menni lágy vízért.
    A vásznak vasalását sokáig fából készült nyújtófa forgatásával oldották meg, és az első “mosógép” is fából készült. A mai mosógépekhez hasonló lyukacsos hengerben kézi erővel forgatták a ruhát és a vizet. Később a fa helyett fémet használtak, így fűthetővé vált a mosógép.
    Ma is ezt a technikát használjuk- +csak” a mosógépeink meghajtásához használt energia változott. Vasalóink sem ólomnehezek már, és nem kell faszénnel melegítenünk őket.
    Hogy mikor volt könnyebb (mosó) nőnek lenni? Ezt ki-ki döntse el maga az olvasottak alapján, vagy látogasson el a megyénk néprajzi anyagát egyesítő “tisztaságtörténeti’ kiállításra.

H. E.