CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. január 13., kedd 01:08


Emlékezés a Don-kanyarban elesettekre

Emlékezés a Don-kanyarban elesettekre

    A Kárpát-medence sok településéhez hasonlóan tegnap Sopronban is kigyúltak a Don-kanyarban elesett hősökre és az onnan hazajöttek áldozatára emlékeztető mécsesek

    A Deák téri II. világháborús emlékműnél ifj. Sarkady Sándor történész-könyvtáros emlékezett a hatvanegy évvel ezelőtti, tragikus eseményekre.
Felidézte 1943 január 12-ét, a napot, amikor az ágyúk pusztító dübörgésében, a sztálin-orgonák sorozatvetése közepette megindult a szovjet hadsereg írtózatos ellentámadása. Kétszeres, háromszoros túlerővel érte a támadás, a tarthatatlan állásokban védekező magyarokat.
    A magyar hadtörténelem legfájdalmasabb dátuma ez, hiszen míg a mohácsi síkon huszonhatezer magyar vitéz veszett oda, a Don-kanyarnál ötvenötezerre tehető a hősi halált haltak száma, a II. Magyar Hadsereg veresége megközelítette a 150 ezer főt.
    Ifj. Sarkady Sándor megemlékezett a gyászos események soproni áldozatairól, és a felsorolt megdöbbentő adatok között említette azt, hogy a Soproni Szent László Gyalogezred 1943 márciusáig emberállományának 80 százalékát veszítette el. A soproni hős tüzéreket a 7/I-es, 7/2-es tűzérosztályt szintén végtelen tisztelet illeti, akárcsak azokat a veteránokat, akiknek egyéni hőstetteivel lexikonokat lehetne megtölteni. A Don-kanyar tragédiája nem csak az áldozatok, de sok-sok tízezer magyar család tragédiája is volt - emlékeztetett a szónok.
    A fenmaradt harcitudósítások megfakult tábori levelezőlapok, korabeli naplók tudósítanak a doni pokolról.  A szónok idézett Kalotai Béla és Kosztka Vilmos százados naplójából.
    Ifj. Sarkady Sándor hangsúlyozta a magyar katona a hazájáért harcolt a Don-kanyarnál, esküjéhez híven utolsó leheletéig kitartott, és ha tehette, próbálta magát kivágni a szovjet gyűrűből.
    A történész emlékeztetett arra is, hogy a II. világháborút követő évtizedekben a Don-kanyar poklát megjártaknak hallgatniuk kellett Az első komolyabb emlékébresztő éppen a soproni Evangélikus Líceum egyik diákja – Kónya Lajos –  tollából született 1956-ban, majd 1968-ban Nemeskürty István próbálta felrázni a nemzet lelkiismeretét.  Szabó Péter történésszel együtt Sopronban éppen ifj. Sarkady Sándor volt az, aki kikutatta, hogy a Sopron megyéből elszármazott áldozatok száma megközelíti az ezerháromszázat.
    Másfél év óta Oroszországban a rutkinoi domboldalon, ahol több mint 15.00 magyar katona csontjait gyűjtötték össze, a magyar és az orosz kormány közöti megállapodás értelmében immár a magyarok is elhelyezhetik koszorúikat.
- Nem csak a soproni katonákra, hanem minden magyar katonára, és minden munkaszolgálatosora is emlékeznünk kell, mindazokra, akik esküjükhöz híven, az utolsó emberig kitartottak a harcaikban - mondta ifj. Sarkady Sándor, hozzátéve: az ifjúságon, a következő nemzedéken a sor, hogy minden év január 12-én az áldozatok emléke előtt méltó módon tisztelegjen.
    Riedl Ervin tárogatójátéka kíséretében az emlékezésen résztvevők – Sopron alpolgármestere, politikai pártok, és civil szervezetek képiselői, soproniak – a világháborús emlékmű talapztánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Sokáig, hosszú sorokban sokan jöttek mindazok, akik egy-egy mécsessel, szál virággal kívántak adózni a hősök emlékének.

T. É.