CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Városháza

2004. január 13., kedd 01:23


2004 az építkezés éve lesz – fogalmazott a Cyberpressnek Kalmár István alpolgármester

Sopron: tervek 2004

Sopron: tervek 2004

2004 az építkezés éve lesz – fogalmazott a Cyberpressnek Kalmár István. Sopron alpolgármestere szerint a városban elsősorban a közlekedés és az egészségügy helyzetén kell javítani. A Hűség Városa - a tavalyihoz hasonlóan - ebben az évben is mintegy 15-17 milliárd forintból gazdálkodhat.

Az év eleji áremelkedések Sopron város gazdálkodásában is éreztetik hatásukat: az önkormányzat a csekély mértékben emelkedő állami normatíva és pályázati források mellett a helyi adó és egyéb díjak növelésével igyekszik bevételi forrásait növelni, ezzel elsősorban a vállalkozások kerülnek nehezebb helyzetbe.

Szigorodik a szociális segélyezési rendszer, hogy a 300 milliós keretből valóban a leginkább rászorulók kapjanak támogatást – mondta el a Cyberpress kérdésére Kalmár István. Az alpolgármester a pozitív változások között kiemelte: könnyebbség az új esztendőben a családok számára, hogy Sopronban a nappali tagozaton tanuló diákok ingyen utazhatnak a tömegközlekedési járműveken. A rendelkezés mintegy 12 ezer általános, középiskolás, illetve egyetemista tanulót érint.

Tavaly több olyan jelentős fejlesztés is megindult a városban, amelyek ebben az évben fejeződnek be: az elmúlt esztendő legnagyobb sikerének a Káposztás utcai, hat és félezer néző befogadására alkalmas futballstadion megépítését tartja Kalmár István, ezenkívül az ISPA támogatással és kormányzati forrásból épülő szennyvíztisztító beruházást, valamint azt, hogy sikerült megteremteni a feltételeket újabb 69 szociális bérlakás megépítéséhez, amelyekbe a tervek szerint az év végén költözhetnek be a rászoruló családok.
Az alpolgármester elmondta azt is, hogy a város szeretne végre végleges megoldást találni a soproni mentőállomás helyzetének rendezésére. A központi sürgősségi ügyelet létrehozásával kiváltható lenne a sok nehézséget okozó háziorvosi ügyeleti rendszer, de megoldásra ár a ma még ugyancsak hiányzó gyermekügyelet kérdése is a városban, csakúgy, mint háziorvosok informatikai rendszerének fejlesztése – fogalmazott Kalmár István, aki a 2004. évi feladatokról szólva rámutatott: jó ütemben halad az Ipari Park eladása, amelyben 1,2 milliárd forintból Inkubátorházat hoznak létre. Készül a nyugati elkerülőút, valamint - régi igény kielégítésére - egy parkolóház, pontosabban mélygarázs a terve, utóbbit a Széchenyi téren valósítanák meg.
Tervezik továbbá, hogy legalább 2-3 új körforgalmi csomópontot is kialakítanak a városban. A közterek, utak rendbehozatala az idegenforgalom fejlesztését szolgálja. Minderre várhatóan a tavalyinak megfelelő összeg, 15-17 milliárd forint áll rendelkezésre Sopronban.

Tóth Anita Lilla